Verse vijgentaart

De inspiratie voor deze vijgentaart heb ik uit een Joods kookboek gehaald. De taart is zacht-zoet van smaak en de intens rode kleur van de vrucht maakt de taart zeer verleidelijk. De bodem is gemaakt van gierst- en rijstmeel, kokosolie en dadels. De vulling is op basis van yoghurt en geeft de taart een frisse ondertoon. Als er geen vijgen voorhanden zijn, dan zijn pruimen een goed alternatief.

vijgentaart

  • Ingrediënten
  • de bodem
  • 50 g gierstmeel*
  • 50 g rijstebloem, plus extra om uit te rollen
  • 50 g ketan (kleefrijstmeel)*
  • 10 g psyllium husk*
  • snuf zout
  • 50 g medjoul dadels, ontpit
  • 75 g kokosolie
  • 1 ei, middelgroot
  • 4 el water
  • vulling
  • 140 g yoghurt, (ik gebruik sojayoghurt, maar gebruik i.i.g. een dik vloeibare)
  • 60 g mascarpone
  • 50 g crème honing
  • ½ vanillestokje
  • 5 kleine vijgen

*Waar koop ik deze producten?

  1. Meng de droge ingrediënten voor de bodem in een kom. Snijd de dadels in kleine stukken en doe ze samen met de kokosolie in een keukenmachine (met een staafmixer kan het ook). De kokosolie wordt tijdens het malen vanzelf vloeibaar. Draai het tot een glad mengsel. Meng met een elektrische mixer met kloppers het kokosoliemengsel met het meelmengsel tot een fijne kruimel. Doe het ei en het water erbij en mix het verder tot alles goed is gemengd. Vorm het deeg tot een bal, wikkel het in plastic folie en laat het minimaal een uur in de koelkast opstijven.
        vijgentaart3
        
  2. Bestrooi een werkvlak met rijstebloem en druk het deeg plat met de handen. Bestrooi regelmatig het deeg en het werkvlak met de bloem om plakken te voorkomen. Druk de randen van het deeg als je het uitrolt weer in vorm als het begint te scheuren. Maak het deeg met het deegschraper steeds los van het werkvlak en schuif het dan al draaiend door de bloem. Rol het deeg uit tot een lap ca. 5 cm groter in diameter dan de bodem van de vorm (ca. 23 cm). Snijd eventueel de rafelige rand af (hierdoor scheurt het deeg minder tijdens het vormen) en schuif een stuk bakpapier onder het deeg. Je kan nu het deeg weer afgedekt in de koeling leggen (ca. 10 minuten) zodat het iets steviger wordt en dus minder snel scheurt.
        
    vijgentaart10    vijgentaart11
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C en zet een bakvorm met losse bodem (anti-aanbak) van 18 cm in diameter klaar. Maak het deeg, als nodig, met de deegschraper los van het bakpapier en laat het op de vorm glijden. Druk gelijk de randen in de vorm (met vier handen is het piece of cake) en snijd het overtollige deeg weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en leg er een stuk bakpapier met bakbonen bovenop. Bak de bodem 10 minuten in het midden van de oven. Verwijder het bakpapier met de bonen en bak de bodem nogmaals 10 minuten.
    vijgentaart12    vijgentaart13
    vijgentaart14    vijgentaart15
  4. Meng ondertussen de yoghurt, mascarpone, honing en zaad van het vanillestokje in een kom glad. Snijd van de vijgen het harde steeltje af en dan door midden. Haal de bodem uit de oven en giet er het yoghurtmengsel in. Leg de vijgen met de binnenkant naar boven op de yoghurt en druk ze voorzichtig naar de bodem.
    vijgentaart7    vijgentaart16
    vijgentaart19    
  5. Zet de vorm terug in de oven en bak de taart 45 minuten in de oven gaar. Haal de taart uit de oven, verwijder de rand van de vorm (tip: zet de vorm op een schaaltje, waardoor de rand naar beneden kan vallen) en laat de taart helemaal afkoelen op een taartrooster. Het yoghurtmengsel is tijdens het bakken omhoog gekomen, maar zal weer inzakken tijdens het afkoelen. Bewaar de taart afgedekt op een koele plek, maar niet in de koeling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*