Peren-mascarponetaart

Heerlijk romige verse perentaart. *Ik gebruik mijn zelfgemaakte vanillesuiker. Deze is subtieler dan de vanillesuiker uit de supermarkt. Je maakt het door bij rietsuiker een aantal vanillestokjes te doen. Laat dit een maand staan. Vervang dit eventueel voor 50 g rietsuiker in het deeg en voeg aan het  roommengsel een ½ tl vanille-extract toe.

peren mascarponetaart 1

  • Ingrediënten
  • 100 g rijstebloem*, plus extra om het deeg uit te rollen
  • 50 g sojameel
  • 3 g xanthaangom*
  • 1 tl citroenrasp, biologisch
  • 50 g vanillesuiker*
  • snuf zout
  • 60 g roomboter
  • 1 ei
  • vulling
  • 125 g mascarpone
  • 50 g vanillesuiker*, plus extra om te bestrooien
  • 1 ei
  • 2 grote of 3 kleine peren
  • sap van 1 citroen
  • 75 g abrikozenjam
  • 25 g perenlikeur
  • 10 amandelen, geroosterd en grof gehakt.

*waar koop ik deze producten?

  1. Meng in een kom de bloem, meel, xanthaangom, suiker, citroenrasp en zout. Werk met je vingertoppen de boter door het mengsel tot een kruimeldeeg. Voeg het ei toe en kneed het tot een bal. Doe het deeg in een plastic boterhamzakje en leg 30 minuten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 190 °C en zet een taartvorm (losse bodem en anti-aanbak laag) van 18 cm doorsnede klaar. Bestuif een werkvlak met rijstebloem en rol het deeg uit tot een dunne lap van 0,4 cm. Rol het deeg voorzichtige over de deegroller en leg het over de vorm uit. Druk het deeg goed tegen de randen en snijd het overtollige deeg weg. Bedek het deeg met bakpapier en vul met blindbakvulling (gebruik bijvoorbeeld gedroogde bonen/linzen). Bak het deeg 10 minuten in het midden van de oven, verwijder voorzichtige het bakpapier met de vulling en bak nog een 5 minuten. Haal uit de oven en laat een beetje afkoelen.
  3. Klop de mascarpone, het ei en de suiker tot een glad egaal mengsel.
  4. Verwijder het klokhuis van de peren met een appelboor en schil ze met een dunschiller. Halveer ze, snijd evt. een patroon in de bolle kant en besprenkel met wat citroensap.
  5. Schenk het roommengsel in de taartvorm en leg de peren met het snijvlak naar beneden. Strooi nog wat suiker over de peren, zet in het midden van de oven en bak ±45 minuten tot het mooi goudbruin is.
  6. Doe de jam en de likeur in een keukenmachine en draai tot een glad mengsel. Verwarm het tot de jam smeerbaar is en bestrijk daarmee de taart. Laat verder afkoelen en bestrooi nog met de amandelen.

peren mascarponetaart

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*