Citroentaart

Deze post en de volgende twee besteed ik aan recepten uit kookboeken die ik met regelmaat gebruik. Dit recept komt uit het kookboek ‘Rauw’ van de schrijfster Delfhine de Montalier. Deze ‘no bake’ taart is opgebouwd uit 2 lagen en is geheel uit rauwe producten gemaakt. De toplaag die doet denken aan een romige cheesecake wordt gemaakt van geweekte cashewnoten. Afgezien van de weektijd en rusttijd is deze taart in no-time gemaakt. Ik heb het recept iets aangepast waardoor de bodem een lekkere bite heeft en de bovenlaag meer in verhouding is met de onderste.

citroentaart

  • Ingrediënten    
  • voor de toplaag
  • 180 g cashewnoten
  • ½ vanillestokje
  • 1 biologische citroen
  • 40 g kokosolie
  • voor de bodem
  • 175 g hele amandelen
  • 50 g pijnboompitten (ik gebruik ook vaak pecannoten)
  • 170 g medjoul dadels, in stukjes gesneden
  • 60 g biologische crèmehoning
  • schil van 1 biologische citroen (geraspt), plus extra om te garneren

citroentaart_3

  1. Week de cashewnoten minstens 5 uur in koud water. Laat vervolgens uitlekken.
  2. Doe na de weektijd de ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine en draai tot een homogene massa maar niet te fijn. Wikkel de bodem van een een vorm (18 cm doorsnede) met losse bodem of springvorm in met huishoudfolie. Druk de massa in de vorm en strijk de bovenkant glad met een natte lepel.
  3. Smelt evt. de kokosolie op heel laag vuur tot het vloeibaar is. Met warm weer (ca. 30 °C) is het al vloeibaar. Schraap het zaad uit het vanillestokje en doe het samen met de kokosolie, de cashewnoten en het citroensap in een keukenmachine en draai tot een homogeen mengsel. Stort het mengsel op de bodem en strijk de bovenkant glad met een spatel. Dek de taart met huishoudfolie af en zet minsten 2 uur in de koelkast.
  4. Leg de taart met de huishoudfolie ondersteboven op een plat bord of plank en haal de vorm er af (eerst de rand en dan de bodem) en de huishoudfolie van de bodem. Leg een tweede bord of plank op de bodem en keer zo de taart om. Verwijder het eerste bord en de folie van de bovenkant en garneer met de extra citroenrasp.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*