Chocoladebrownietaart (lactosevrij)

Het volgende recept komt uit het kookboek ‘heerlijk glutenvrij bakken’ van chef Phil Vickery (oorspronkelijke titel: Seriously Good! Gluten-free baking). Het fijne van dit recept is dat er geen boter in verwerkt wordt maar wel de zompige vochtige textuur van een brownie heeft. De taart is daarmee lactosevrij. Het wordt gebakken als een taart en is dus zeer feestelijk als nagerecht. Serveer in dat geval de taart met een koffielikeur en/of een bolletje vanille ijs. Oorspronkelijk wordt er fijne kristalsuiker gebruikt, maar ik heb dat vervangen door rietsuiker. Daarbij kan je de stukjes pure chocolade vervangen door bijvoorbeeld pecannoten of witte- of melkchocolade.

brownietaart

 • Ingrediënten
 • 275 g pure chocolade, 70% cacao (ik gebruik Swiss chocolade)
 • 5 middelgrote eieren, gesplitst en op kamertemperatuur
 • 175 g rietsuiker
 • 140 g gemalen blanke amandelen/amandelmeel
 • vervang evt. de 50 g chocolade door 50 g stukjes pecannoten

brownietaart_stuk

 1. Verhit de oven voor op 170°C en bekleed een springvorm van 18 cm doorsnede met bakpapier.
 2. Hak 50 gram chocolade grof en houd apart. Smelt de rest van de chocolade op laag vuur au-bain marie. Laat iets afkoelen.
 3. Klop in een vetvrije kom de eiwitten met een elektrische mixer tot het omhoog komt. Klop er vervolgens in kleine beetjes de helft van de suiker door, tot een glanzende schuimige massa is ontstaan.
 4. Klop de eierdooiers samen met de rest van de suiker met een handmixer tot een bleke massa. Spatel er met de vouwtechniek de helft van het eiwitschuim door. Giet de chocolade erbij en vouw het door het eimengsel, gevolgd door de rest van het eiwitschuim. Spatel als laatst de amandelmeel en de stukjes chocolade (of stukjes pecannoten) in 3 delen door het beslag.
 5. Giet het beslag in de vorm en bak de taart 30 minuten in het midden van de oven. Zet de oven uit en laat de taart nog 15 minuten in de dichte oven staan.
 6. Neem de vorm uit de oven en laat de taart in de vorm op een rooster helemaal afkoelen. De bovenkant van de taart zal craqueleren en iets inzakken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*