Appel-dadeltaart

Deze verrukkelijke appeltaart maakte ik al voor mijn glutenvrije dieet, maar dan met tarwebloem. Ik heb het succesvol aangepast. Deze taart maak ik graag in de wintermaanden vanwege zijn warme en volle smaak van de dadels en amaretto. Gebruik voor de taart medjoul dadels. Deze zijn het lekkerst! **De vanillesuiker maak ik zelf door een vanillestokje in een pot met rietsuiker te stoppen. Laat deze minimaal een maand staan. Als de pot half leeg is, bijvullen met suiker en goed omschudden.

appel-dadeltaart

  • Ingrediënten
  • 150 g rijstebloem*
  • 100 g sojameel
  • 8 g bakpoeder
  • 75 g vanillesuiker** (of 70 g rietsuiker en een zakje vanillesuiker)
  • 5 g xanthaangom*
  • snuf zout
  • 100 g roomboter
  • 1 ei
  • 3 el koud water
  • 10 grote dadels
  • flinke scheut amaretto
  • 3 grote appels
  • 2 tl kaneel

*waar koop ik deze producten?

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C en zet een bakvorm met losse bodem (met anti-aanbaklaag) van 18 cm in diameter klaar.
  2. Ontpit en verwijder het kroontje van de dadels en snijd in 6 stukjes. Doe ze in een grote kom en besprenkel ze met een flinke scheut amaretto.
  3. Mix de bloem, meel, bakpoeder, zout, xanthaangom en suiker goed en verkruimel de boter erdoor. Voeg het ei toe en meng verder tot een mooie kruimel ontstaat (het deeg nog niet tot een bal kneden).
  4. Zet 160 g van dit mengsel apart. Dit is voor de kruimellaag op de taart.
  5. Voeg aan het andere mengsel het water toe en kneed er een bal van. Laat het een kwartier rusten.
  6. Snijd ondertussen de appels in stukjes van ca 1.5 cm x 1.5 cm. Doe ze samen met de kaneel bij de dadels en roer goed om.
  7. Strooi wat rijstebloem op een werkvlak en rol met een deegroller de bal deeg uit tot een grote lap van ca. 0,5cm dik. Zorg dat het deeg niet te droog is anders kan het makkelijk scheuren tijdens het uitrollen. Voeg zo nodig meer water toe en kneed goed door. Schuif een stuk bakpapier onder het deeg. Laat het deeg van het bakpapier in de vorm glijden. Druk het deeg in de vorm en snijd het overtollige deeg van de rand. Het deeg dat overblijft kan je in een plastic zakje in koelkast bewaren tot een volgend gebruik.
  8. Verdeel het appelmengsel met een mooie bolling en strooi daar het kruimeldeeg over.
  9. Zet de taart 40 tot 45 minuten in het midden van de oven tot het goudbruin kleurt.

appel-dadeltaart half

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*