Smoothie met aardbei, azijn en basilicum

smoothie aardbei azijn basilicumAzijn in je smoothie, is niet het eerste waar je aan denkt. Maar toch, als de verhoudingen kloppen en de ingrediënten van goede kwaliteit. De aardbeien moeten zoet en aromatisch zijn en de balsamicoazijn zoet en stroperig.
Ik gebruik Emiliana sol100. Die is stroperig en zoetzuur. Sol100 staat voor methode waarop de azijn tot zijn smaak en dikte komt. Sol staat voor ‘solera-systeem’. Ze overhevelen uit vaten met zeer oude ingedikte azijn naar vaten met jongere azijn. Een deel uit deze vaten gaat weer terug naar de oudste vaten en de rest wordt gebotteld. Zo verkrijgen ze een product dat vrijwel constant van kwaliteit en smaak is. Een flesje (100ml) kost je dan ook rond de 28 euro. Dat valt nog mee als je bedenkt dat er ook direct uit oude vaten wordt getapt. Dan praten we over honderden euro’s per flesje. Emiliana sol50 kost al een stuk minder, welke ook geschikt is voor deze smoothie. Ga naar je plaatselijke delicatessenzaak voor goede azijn want in de supermarkt zijn ze bijna nooit te vinden.
Ik gebruik sojayoghurt omdat deze zachter en romiger is dan koemelk-yoghurt en daarbij drink ik geen koemelkproducten.
De smaak van deze smoothie zal je verrassen. Alle smaken komen subtiel aan bod. Zoals de kleur (oud roze) is ook de smaak zacht.

  • Ingrediënten (voor 300ml)
  • 100 g aardbeien, kroontjes verwijderd
  • 2  tl balsamicoazijn, van goede kwaliteit
  • 5 g basilicumblaadjes
  • 150 sojayoghurt

Doe alle ingrediënten in een blender en draai tot een egale drank.

 

One Reply to “Smoothie met aardbei, azijn en basilicum”

  1. Ziet er lekker uit. Ik ben erg benieuwd naar de smaak van de azijn er in.
    Wel vind ik het zelf niet echt verantwoord om midden in de winter aardbeien in een recept te gebruiken. Ik bewaar het recept tot in de zomer als de aardbeien en basilicum van mijn eigen balkonnetje komen….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*