Vruchten-notentruffels

Het idee voor deze truffels vloeide voort uit het eten van een koekje met amandelspijs. Het mooie van amandelspijs is dat het goed gevormd kan worden. Amandelspijs wordt gemaakt van amandelen, suiker en eiwit. De amandelen en suiker worden in een keukenmachine fijngemalen en vervolgens wordt er eiwit aan toegevoegd om het te binden.
Gedroogd fruit is enigszins kleverig en zoet en kan dus goed dienen als vervanging voor het eiwit en suiker van de amandelspijs. Ik begon met dadels als vervanging, maar er volgde al snel vele variaties met vruchten en noten.
Belangrijk aspect is de juiste verhouding tussen de vruchten en noten om een samenhangend ‘deeg’ te krijgen die goed te vormen is. Daarna kan je allerlei ingrediënten toevoegen en het deeg vormen tot ballen. Deze truffels kan je serveren bij de koffie of thee of eten als verantwoord tussendoortje. Hieronder enkele variaties die ik heb gemaakt.

fruit-notenbal

  • Amandel-dadeltruffels
  • 50 g medjoul dadels, ontpit en in stukken gesneden
  • 50 g witte amandelen
  • 15 g amandelen, grof gehakt
  • 2 el kokosbloesemsuiker
  1. Verwarm de oven voor op 200°C en rooster de grof gehakte amandelen ±5 minuten totdat ze licht bruin zijn. Laat afkoelen
  2. Doe de amandelen in een kleine keukenmachine en draai de amandelen tot poeder. Voeg stukjes dadel toe en draai tot de massa samen klontert en er een bal van kan worden gevormd. Dit duurt ongeveer een minuut op hoge snelheid.
  3. Doe de massa in een kom en meng er de geroosterde amandelstukjes door. Verdeel het deeg in vieren en rol er ballen van. Strooi de suiker op een bordje en rol er de truffels door tot ze volledig zijn bedekt.
  • Cranberry-pecannoottruffels met witte chocolade
  • 80 g pecannoten
  • 30 g hele gedroogde cranberry’s
  • 15 g witte chocolade, in kleine blokjes gesneden
  1. Rooster 10 g pecannoten in de oven en laat afkoelen. Doe ze in een keukenmachine en draai tot een fijne korrel.
  2. Doe de rest van de noten in de keukenmachine en draai tot een poeder. Voeg de cranberry’s toe en draai verder tot de massa samen klontert.
  3. Doe het deeg in een kom en meng er de chocolade door. Verdeel het deeg in vieren en draai er ballen van. Rol de truffels door de geroosterde pecannoten.
  • Vijgen-hazelnoottruffels
  • 65 g gedroogde vijgen, in stukjes gesneden
  • 35 g bruine hazelnoten
  • 25 g bruine hazelnoten, grof gehakt
  1. Rooster de grof gehakte hazelnoten en laat afkoelen. Doe 10 gram in de keukenmachine en draai tot een fijne korrel.
  2. Doe de rest van de noten in de keukenmachine en draai tot een poeder. Voeg de stukjes vijg toe en draai verder tot de massa samen klontert.
  3. Doe het deeg in een kom en meng er de geroosterde stukjes hazelnoot door. Verdeel het deeg in vieren en draai er ballen van. Rol de truffels door de geroosterde en fijngemalen hazelnoten.
  • Abrikoos-paranoottruffels
  • 50 g gedroogde abrikozen (zoet)*, en in stukken gehakt.
  • 50 g paranoten
  • 10 g paranoten grof gehakt

*gebruik evt. ongezwavelde abrikozen. Deze hebben niet de mooie geel/oranje kleur.

  1. Rooster de grof gehakte paranoten in de oven en laat afkoelen. Doe ze in een keukenmachine en draai tot een fijne korrel.
  2. Doe de rest van de noten in de keukenmachine en draai tot een poeder. Voeg de stukjes abrikoos toe en draai verder tot de massa samen klontert.
  3. Verdeel het deeg in vieren en draai er ballen van. Rol de truffels door de geroosterde paranoten.
  • Ananas-kokostruffels
  • 65 g gedroogde ananasschijfen (gezoet met rietsuiker), in stuken gesneden
  • 35 g geraspte kokos, plus 2 el extra
  • ¼ tl karwijzaad
  1. Doe de ananasstukken, kokos en karwijzaad in een keukenmachine en draai tot de massa samen klontert. Verdeel de massa in vieren en draai er ballen van. Rol de truffels door de extra kokos.

Het is leuk om zelf verder te experimenten. Andere noten zoals pistache, walnoot en cashewnoten zijn ook goed te gebruiken. En gedroogd fruit zoals banaan, rozijnen, kersen, pruimen, bosbessen en aardbeien zijn evengoed te gebruiken. Let wel op dat sommige fruitsoorten zoals banaan, ananas en aardbei gezoet zijn met diksap of rietsuiker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*