Verschil tussen ghee en geklaarde boter

Veel mensen halen de twee nog wel eens door elkaar of denken dat ze hetzelfde zijn. Maar er is wel degelijk een verschil tussen de twee.
Geklaarde boter of ghee is simpelweg roomboter waaruit het water en de vaste melkbestanddelen zijn verwijderd. Wat je overhoud is helder zuiver melkvet. Het heeft een aantal voordelen ten opzicht van roomboter: het verbrand minder snel (omdat de vaste melkbestanddelen zijn verwijderd), het heeft een hoger kookpunt, het is langer houdbaar en het is makkelijk verwerkbaar.
Het wezenlijk verschil tussen ghee en geklaarde boter is dat ghee langer wordt gekookt waardoor het een nootachtige smaak krijgt.

ghee3

Zelf geklaarde boter maken:
Smelt 250 g roomboter in een klein pannetje op laag vuur. De wei-eiwitten hebben op de boter een schuimlaag gevormd. Schep deze eiwitten van de het oppervlak af met een lepel. Laat de boter van het vuur af even een kwartier staan, opdat de vaste bestanddelen naar de bodem zinken. Giet de boter voorzichtig af, waarbij je de vaste bestanddelen achter laat. Laat even staan en herhaal de stappen als het vet nog niet helemaal helder is.

Zelf ghee (geklaarde boter uit India) maken:ghee2
Doe een roomboter in een kleine steelpan met dikke bodem en laat de boter op laag vuur smelten en pruttelen. Het water in de boter borrelt naar boven en de wei-eiwitten vormen een schuimige laag. Deze kan je tijdens het koken er voorzicht af lepelen tot het vet helder en vrij van schuim is. Roer tijdens het koken niet door het vet. De vaste bestanddelen zakken naar de bodem waar ze beginnen te bruinen. Dit geeft de typisch nootachtige smaak af aan het melkvet. Dit duurt ca. 30 tot 45 minuten. Let op dat je deze bestanddelen niet verbranden om een bittere smaak te voorkomen. Zodra het botervet caramelkleurig is en ontdaan van het schuim dan giet je het voorzichtig af in een kom. Laat ook hierbij de vaste bestanddelen achter in de pan.

Het vet zal eenmaal op kamertemperatuur wel weer gaan stollen. Je kunt de ghee of geklaarde boter buiten de koelkast bewaren.

ghee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*