Saliepesto met geroosterde knoflook en pecannoten

Deze pesto doet niet onder voor haar grote broer, pesto genovese. De frisse salie is een uitstekende tegenhanger van de geroosterde knoflook en noten. Smeer de pesto bijvoorbeeld op een moot vers gebakken zalm of gewoon op toast. Maak deze saus met de keukenmachine of staafmixer of op traditionele wijze met de vijzel.

saliepesto5    saliepesto3

  • Ingrediënten
  • 70 g salieblaadjes
  • 2 bollen roze Franse knoflook
  • 50 g pecannoten
  • 50 g Parmezaanse kaas, in kleine stukjes
  • zeezout
  • sap van een kleine citroen
  • 100 ml olijfolie van goede kwaliteit
  1. Verhit de oven voor op 200 °C. Haal de teentjes los van de bollen knoflook en leg ze op een bakplaat. Rooster de knoflook 20 minuten in het midden in de oven of tot ze zacht en bruin zijn. Laat ze afkoelen.
    saliepesto2    saliepesto1
  2. Verhit ondertussen een koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur en rooster de pecannoten tot ze gaan geuren. Schud de noten met regelmaat om en laat ze nadien afkoelen.
  3. Pel de knoflooktenen, doe ze samen met de noten, de kaas en een flinke snuf zeezout in een keukenmachine en pulseer tot een mooie kruimel is ontstaan. Snijd de salieblaadjes fijn, doe ze samen met het citroensap en de olijfolie bij het knoflookmengsel en pulseer tot de gewenste textuur van de pesto is bereikt. Proef de pesto en breng zo nodig nog op smaak met extra citroensap en/of zout.

saliepesto4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*