Glutenvrij magazine (met pastadeeg recept)

Dit is het vervolg op deze uitgave en heeft maar liefst 95 glutenvrije recepten ondergebracht in 7 categorieën: basisrecepten, broodbakken, snacks, vegetarische gerechten, visgerechten, vleesgerechten en zoete gerechten. Daarbij zijn er 2 pagina’s met tips, tricks en meer toegevoegd en 2 pagina’s met basisinformatie over glutenvrije meelsoorten. De recepten zijn duidelijk en overzichtelijk geschreven en geplaatst bij een mooie en veelal grote afbeelding.
glutenvrijereceptenMijn aandacht gaat vooral uit naar recepten waarin normaal gesproken tarwebloem of andere glutenproducten worden gebruikt zoals brood, pasta, deeg of andere recepten waarbij bloem of meel een rol speelt. Recepten waarin geen bloem of meel voorkomt zijn van zichzelf al glutenvrij en voegt wat mij betreft weinig toe aan de magazine. Gelukkig bestaat deze uitgave merendeel uit recepten met meel of bloem in de ingrediëntenlijst en kan dus een mooie aanvulling zijn. Interessant zijn o.a. de recepten van bladerdeeg, pastadeeg, pretzels, hartige taart met wildpaté, vleespasteitjes en chocoladedonuts. Een aantal heb ik reeds gemaakt en zijn goed bevonden. Helaas zitten er ook recepten bij die mij minder goed bevallen en beloven de foto’s bij de recepten meer dan dat het in werkelijkheid wordt.
Niettemin zijn de goed bevonden recepten inspiratievol en vergroot ik hiermee mijn inzicht in het glutenvrij bakken en koken. Daarbij hoef je de magazine niet te laten liggen voor de prijs. Voor slechts €5,95 (excl. verzendkosten) heb je 95 recepten en meer in je bezit. Hier kan je hem bestellen.

Als inspiratie hieronder het recept van pastadeeg
Het pastadeegrecept heb ik ietwat aangepast. In de ingrediëntenlijst wordt gewerkt met tl en el. Ik gebruik liever maateenheden in grammen (op de olijfolie na). De aangegeven aardappelzetmeel heb ik vervangen door tapiocameel (zetmeelproduct van de cassavewortel). Bij de bereidingswijze heb ik ter illustratie foto’s toegevoegd.

pasta6

 • Ingrediënten
 • 100 g rijstmeel, plus extra om te bestrooien
 • 100 g maïsmeel
 • 30 g tapiocameel
 • 5 g xanthaangom
 • snuf fijn zout
 • 3 grote eieren
 • 1½ el olijfolie
 1. Meng het rijstmeel, het maïsmeel, de het tapiocameel, de xanthaangom en het zout goed door elkaar in een kom. Maak een kuiltje in het midden van het meelmengsel en voeg de eieren en de olijfolie toe. Kluts met een vork de eieren los en neem geleidelijk het meelmengsel op. Kluts totdat bijna al het meel is opgenomen en kneed het deeg verder met de handen tot een mooie bal. Als het deeg te droog is voeg dan nog een beetje geklutst ei toe.
 2. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat een half uur rusten.
 3. Verdeel het deeg in 6 tot 8 stukken en rol het op een glad werkvlak met een deegroller uit tot een dikte van ca. 3 mm. Bestuif het werkvlak en het deeg zo nodig met rijstmeel. Snijd er een rechthoek uit van ca. 4x7cm. Bewaar de restanten, vorm ze tot een bal en rol het weer uit.
  pasta1   pasta2
 4. Zet de pastamachine op de wijdste stand en draai het rechthoekje deeg erdoor. Vouw het deeg dubbel en haal het nogmaals door de machine. Herhaal dit proces tot je een mooi egaal en soepel deeg hebt. De zijkanten van het deeg zullen tijdens het draaien iets scheuren. Als het deeg op de boven- en onderkant een beetje schilfert dan is het nog te vochtig. Wrijf het deeg in met rijstmeel en haal wederom door de machine.
  pasta3   pasta4
  pasta5   pasta7
 5. Snijd eventueel het deeg weer recht alvorens je begint met het doorhalen van de pasta op een smallere stand. Ga door tot de smalste stand en draai er tagliatelle of spaghetti van, of gebruik de vellen voor een lasagne of gevulde pasta.
 6. Hang de tagliatelle of spaghetti over de steel van een houten pollepel en laat het een uur drogen voordat je het gaat koken. Je kan het deeg ook in kleine hoopjes op een theedoek laten uitdrogen (dit duurt wel een aantal dagen) om het vervolgens te bewaren in een afgesloten trommel.
  pasta8    pasta10
 7. Kook de pasta in een grote pan met ruim water in 3 tot 4 minuten gaar. Giet af en serveer direct. Je hoeft voor een lasagne de vellen deeg niet eerst voor te koken.

One Reply to “Glutenvrij magazine (met pastadeeg recept)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*