gluten- en lactosevrije bechamelsaus

De van oorsprong Franse witte saus wordt gemaakt van bloem, boter en melk. Voor de gezondheid niet één van de beste sauzen. Het volgende recept bevat géén van deze ingrediënten maar havervlokken en amandelmelk. De havervlokken hebben een betere voedingswaarde en rijkere smaak dan tarwebloem. De saus kan je op smaak brengen met kruiden en ui zoals hieronder staat beschreven.

  • Ingrediëntenbechamelsaus_pan
  • 400 g amandelmelk of andere melk
  • 60 g havervlokken
  • 6 zwarte peperkorrels
  • 1 laurierblad
  • 1 ui in vieren gesneden
  • geraspte nootmuskaat
  • evt. zout en peper
  1. Doe de amandelmelk, de peperkorrels, het laurierblad en de ui in een pan en verwarm tot het kookpunt en laat een half uur, met deksel op de pan, de smaken in de melk trekken.
  2. Maal de havervlokken in een keukenmachine fijn tot meel. Giet de melk door een fijne zeef in een kom.
  3. Doe de meel in een pan met een beetje melk uit de kom en verwarm al roerend. Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren. Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte. Druk de saus door een fijne zeef en roer goed door. De saus is klaar voor gebruik en breng evt. op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Het is niet noodzakelijk om de saus te zeven als je het niet erg vind als deze iets grof is van textuur.

bechamelsaus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*