Gerookte ganzenpaté van de gebroeders De Gelder

Een aantal posts eerder heb ik de ganzenrilletes van de gebroeders De Gelder besproken. Inmiddels heb ik ook de paté mogen proeven en besteed er graag een post aan.

Paté wordt veelal gemaakt van lever (denk aan foie gras) en vet en wordt op lage temperatuur gegaard. Het van oorsprong Franse product is in vele landen overgenomen met ieder z’n eigen receptuur. Niet alleen ganzenlever wordt gebruikt, maar ook varkenslever, kippenlever en zelfs vis. De gebroeders De Gelder hebben i.p.v. lever, koud gerookte ganzenvlees gebruikt.

Proefnotitie
geur Zoals ik al verwachtte bij de gerookte paté, is de geur van rook. De rook is mooi ‘clean’ en wordt goed vergezeld door de Spaanse peper. De kruidigheid biedt zich vervolgens aan en doet mij denken aan kruidnagel, jeneverbes, laurier en zwarte peper. Daarnaast ruik ik hartige tonen van gedroogde tomaat, augurk, olijf, en zelfs hutspot (gekookte wortel en ui). Het fruit is ook aanwezig, en hoewel iets meer op de achtergrond, zijn er tonen van donker fruit waar te nemen. Waarschijnlijk werpt de sherry hier zijn vruchten af.gerookte ganzenpaté 2
smaak De extreme scherpte van de Spaanse peper die je zou verwachten treedt gelukkig niet op de voorgrond, maar gaat door de mond als een constante tinteling. Het heerlijk gerookte ganzenvlees dat zo rijk aan smaak is met zoete en zure tonen, wordt bijgestaan door smaken zoals dat van kappertjes, pimenton en ook hier weer het fruit van de sherry.
textuur De textuur van de paté is net als de rillettes goed smeuïg en doet enigszins grof aan. De kleine stukjes vlees, chili peper en zwarte peper zijn goed terug te vinden.

Al met al een zeer smaakvolle ganzenpaté met mooie invloeden van de rook en sherry en natuurlijk de rijke smaak van wild. Ik ga binnenkort maar eens een bestelling plaatsen.

Voor verkooppunten en meer productinfo, neem contact op met één van de broers of kijk op hun website.

gerookte ganzenpaté 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*