Ganzenrillettes van de gebroeders De Gelder

Onlangs heb ik van mijn goede vriend Jasper een potje ganzenrillettes gekregen. Deze rillettes heeft hij samen met zijn broer David bereid. Ze zijn opgegroeid in de Hoeksche Waard, Zuid Holland, tussen akkers, rivieren en het daarbij behorend wild. Beiden zijn van jongs af aan vertrouwd met het zien en consumeren van wild in allerlei soorten en maten en zijn begonnen met het ontwikkelen en produceren van deze interessante spijzen.

ganzenrillette_2ganzenrillette_4

Rillettes is een bereiding van vlees of vis vergelijkbaar met dat van paté en wordt meestal op kamertemperatuur gegeten op brood of toast. Van origine worden rillettes gemaakt van het vette gedeelte van het varken, de varkensbuik en -schouder. Het vlees wordt fijngesneden, stevig gezouten en gekruid en vervolgens langzaam gegaard in het vet totdat het zacht genoeg is om uit elkaar getrokken te worden. Hierna wordt de afgekoelde massa samen met het vet vermalen tot een pasta.

Proefnotitie: Het eerste wat me opvalt, als ik de deksel van de pot draai, zijn de krachtig kruidige aroma’s die gelijk de kamer vullen. Daarnaast laat de bruinroze kleur en de vlezige en smeuïge textuur je smachten naar een hap. Het vlees is tijdens de bereiding goed uit elkaar getrokken waardoor het prima smeerbaar is.
Een frisse kruidigheid is aanwezig in de smaak en is onlosmakelijk verbonden met de volle en warme tonen van het ganzenvlees en varkensvet. Fruittonen verrijzen zo nu en dan uit de wijn en whisky die tijdens de bereiding is toegevoegd. Zwarte peper is goed vertegenwoordigd en zet de smaak flink kracht bij.

Werkelijk een feest op je toast. Een heel verfijnd en smaakvolle rillettes die smaakt naar meer. Ik ben zeer nieuwsgierig geworden naar de paté van hun hand.

De gebroeders de Gelder verkopen vooralsnog hun producten op lokale markten en bij enkele slagers in de buurt. Het product kan je ook afhalen. Voor meer info en verkooppunten klik hier.

ganzenrillette_3

One Reply to “Ganzenrillettes van de gebroeders De Gelder”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*