Chocoladeproeverij François Pralus

Ik heb echt leren ruiken en proeven door het regelmatig bezoeken van whiskyproeverijen en proefnotities van de verschillende single malt whisky’s te maken. Geen enkele whisky is hetzelfde tenzij ze uit hetzelfde vat komen. Tijdens een proeverij ben je naast het genieten, vooral bezig met het herkennen van geur en smaak. Inmiddels heb ik al meer dan 300 verschillende whisky’s mogen proeven en nog steeds word ik verrast door nieuwe geuren en smaken. Door het aandachtig ruiken en proeven van deze mooie drank, ben ik ook meer gaan herkennen in andere dranken en producten, en geniet er daardoor meer van.

chocoladeproeverij

De chocoladeproeverij, bestaande uit 15 verschillende soorten pure chocolade met cacao van over de hele wereld, heb ik over 3 dagen verdeeld. De smaakpapillen en het reukorgaan raken snel verzadigd met het gevolg dat je minder goed ruikt en proeft.

De chocolade komt uit een chocolaterie in Parijs, genaamd François Pralus. Elke reep bestaat uit 75% cacao. Dus ben je een keer in de buurt van Parijs, ga dan zeker langs bij François Pralus.

Ik heb samen met mijn vriendin van deze heerlijke chocolade geproefd, wat een groot voordeel is. Niet alleen omdat 2 mensen meer proeven dan 1, maar te meer omdat vrouwen beschikken over een uitmuntend reuk- en proeforgaan. Tijdens het uitpakken van de repen viel ons op dat de kleuren nogal verschillen, en hebben ze daarom ook op kleur ingedeeld (zie onderaan de post). Er zijn een aantal smaken en geuren die vaak terugkomen zoals honing en koffie. Maar dat er zelfs een chocolade is die smaakt naar gerookte makreel en één die zich voordoet als een croissant, hadden we nooit kunnen bedenken. Dit zijn onze eerste notities en zullen waarschijnlijk nog aangevuld worden aangezien de chocolade nog lang niet op is.

DE NOTITIES
1. Papoea-Nieuw-Guinea
geur: bessen, honing, stroop (black treacle)
smaak: zuur (aalbessen), bitter, kersen, Italiaans laurierdrop
textuur: knapperig, korrelig, sappig

2. Indonesië
geur: gedroogde paddenstoelen, honing, farmy (koeienstal)
smaak: hout (tannine), zuur, toegankelijk, romige yoghurt (soja yoghurt), citroen (citroenzuurtje), gerookte makreel
textuur: zacht

3. Sao Tomé
geur: koffie, hout, noot (hazelnoot)
smaak: gedroogde vijg, gele pruim, aards, sesamzaad (tahinipasta), vanille, sherry smaak?, wrange smaak dat aan een dessertwijn doet denken, Italiaanse laurierdrop
textuur: knapperig bite maar vervolgens erg zacht

4. Trinidad
geur: stro, hooi/ boerderij, tijm
smaak: laurier, zeewier, romig, bladgroen
textuur: glad, romig, voelt koud op de tong

5. Venezuela
geur: croissant, pain au chocolat
smaak: roomboter
textuur: hard en dan knapperig

6. Tanzania
geur: droog gras, hooi, gedroogde pruim
smaak: zoet, hazelnoot, koffie, kamille, caramelchocolade (rolo), toegankelijk, zacht en zoet
textuur: vrij zacht, mond vullend, boter

7. Ghana
geur: bloemig (jasmijn/ roos), pepermunt, fris
smaak: licht zuurtje, munt, notig (chocolade hazelnootpasta), weinig fruit te bekennen, Vlaamse friet, houtskoolsmaak (verkoold eten)
textuur: stevig, smelt snel en lekker weg, olie

8. Madagascar
geur: een weinig munt, calendula, bloemig, kamille, zacht, honing, verveine thee
smaak: behoorlijk zuur (appelazijn), citroenzuur, kers, aalbes, bosvruchten yoghurt, zwarte thee, in de nasmaak zit koffie, niet echt een spannende en complexe chocolade
textuur: brokkelig, wrang, drogend

9. Colombia
geur: net als bij Tanzania pepermunt maar dan iets milder,  klei, modder, farmy, gedroogde pruimen
smaak: noten (paranoot, pecannoot), bitter, zuur,  gedroogd fruit, verse kersen, verse fruittonen, pepermunt (after eight), bittertje van te lang getrokken groene thee, pindavliesjes, eindigt notig
textuur: zachte bite, wrang, eindigt heel drogend

10. Ecuador
geur: zacht, licht munt, fris, dierenvacht (licht muf), groen blad
smaak: heerlijke tonen van zacht fruit, doet me een beetje denken aan hazelnootschuimgebak. Licht pepertje in de nasmaak
textuur: stevig, knapperig, licht drogend naar het eind toe

land cacao
met cacao uit de deze landen

11. Peru (bio)
geur: zacht, zoet, gedroogd fruit (pruim, kers, cranberry’s, rozijnen, mulberry’s), hooi, zoethout, kamille
smaak: mokka, kokos, hout (tannine), zacht (melkchocolademousse), fruitig, peer, zoethout, mulberry’s?, licht pepertje, grapefruit, hazelnoot, roomboter, gebrande koffie
textuur: romig, brokkelig, wrang, mond vullend

12. Ecuador (bio)
geur: gedroogde vijg, pruim, eucalyptushoning
smaak: noot(walnoot), koffie, licht zuurtje
textuur: knispert lekker weg, olie

13. Dominicaanse Republiek (bio)
geur: ananas, citrus, honing, zoet fris
smaak: zacht, ananas, sinaasappel, zuurtje
textuur: zachte textuur, ietwat drogend

14. Tanzania (bio)
geur: tijmhoning, fruitig, munt, eucalyptus
smaak: bitter , licht zuurtje, vanille, cappuccino, gekookte aardappel, hartig, roomboter, caramel, noot(amandel, macadamia), lichte kokossmaak, in de verte kaneel?, licht zout, het eindigt notig en romig
textuur: heerlijk brokkelig textuur, blijft lekker kleven aan je gehemelte, drogend

15. Madagascar (bio)
geur: black treacle, kruidig, farmy (gedroogd gras/ hooi), rozijnen, caramel, gedroogde vijgen
smaak: behoorlijk zuurtje, (soja)yoghurt, kers, koffie, kruidnagel, hartig, assig, bladerdeeg, zure appel, rozijnen, in de nasmaak bittere tonen van koffie
textuur: licht kleverig, brokkelig

chocoladeproeverij foto 2Kleuromschrijving
2, 8: melkchocolade kleur
5: donkere melkchocolade
1, 3, 11, 13, 15: oranje donker bruin
4, 7, 10: donker bruin
6, 9, 12, 14: diep donker bruin

One Reply to “Chocoladeproeverij François Pralus”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*