Bakbananenmeel

Meel gemaakt van onrijpe bakbananen. Onlangs heb ik een aantal pakken besteld bij Femke’s Foodies, vooralsnog de enige leverancier in Nederland. In food- en healthmagazines en op het internet heb ik er al veel over gelezen, waarbij mij de vele gezondheidsvoordelen opvielen. Maar ook de bakvoordelen zijn uitstekend voor een glutenvrij dieet.

bakbananenmeel1

Op Femke’s Foodies schrijven ze het volgende:
De groene bakbananen kunnen het best vergeleken worden met aardappelen. Ze zijn neutraal van smaak en hebben een hoog gehalte resistent zetmeel granules. Dit wordt ook wel resistant starch of RS2 genoemd. RS2 staat bekend als de ‘nieuwe goede koolhydraten’. Dit zijn koolhydraten die niet worden afgebroken door het spijsverteringssysteem. Hierdoor komen ze onverteerd in de dikke darm terecht wat vele voordelen met zich meebrengen. De bacteriële massa neemt toe en bevordert je stoelgang. Er worden vetzuren aangemaakt en geven bescherming aan je darmen. En het geeft een daling van de PH/zuurtegraad, dat zorgt voor een betere oplosbaarheid van mineralen en vitaminen en afbraak van eiwitten.
De koolhydraten kunnen niet worden afgebroken tot glucose eenheden. Het zorgt dus niet voor een stijging van je bloedsuikerspiegel. Dit in tegenstelling tot andere zetmeel zoals tapiocazetmeel of aardappelzetmeel. Echter, alleen groene bakbananen hebben deze voordelen.

De bakeigenschappen zijn te vergelijken met tapiocazetmeel of aardappelzetmeel. Volgens Femke’s Foodies kan je de hoeveelheid van aardappelzetmeel of tapiocameel vervangen door een gelijke hoeveelheid bakbananenmeel. Het heeft ongeveer dezelfde bindkracht en is daarom geschikt voor het bakken van brood, cake, koek, pannenkoeken, pasta en dergelijke.
Het meel heeft een ietwat zoet en lichte bananensmaak, maar is in een recept vrijwel neutraal. Het product is daarom breed inzetbaar. De bindkracht lijkt iets zwakker dan tapiocazetmeel en verliest daardoor flexibiliteit. De vochtopname van het meel ligt hoger.

bakbananenmeel2

Op de verpakking staat een pannenkoekenrecept. Dit is in principe een prima en snel recept, hoewel ik het gebruik van kokosmelk niet kan aanraden. Ik zou gewone melk (ik gebruik haver-, amandel- of gierstmelk) gebruiken en het liefst een scheutje meer. Kokosmelk, mits van goede kwaliteit, is te dik waardoor het beslag niet mooi uitvloeit in de pan. Met als resultaat een te dikke en onregelmatige pannenkoek. Op de site van Femke’s Foodie staan overigens nog meer recepten die de moeite waard zijn om te proberen.

Ik ben blij met de kwaliteit van het bakbananenmeel, de gezondheids- en bakvoordelen. De prijs ligt helaas aan de hoge kant en hoop dat er in de toekomst voordeelverpakkingen komen van 1 kg tot 5 kg. Vooralsnog is het meel te verkrijgen in verpakkingen van 300 g en 500 g, respectievelijk € 5,99 en € 8,95.

Het meel heb ik toegepast in een broodrecept waarbij ik normaal gesproken tapiocazetmeel gebruik. Ik merkte op dat het meel in het deeg te snel en veel water opneemt, waardoor het minder goed rijst. Dit kan je eenvoudig oplossen door aan het deeg meer water toe te voegen. Het extra aan vocht verdampt tijdens het bakken. Bakbananenmeel is donker van kleur waardoor je bakproduct ook donker kleurt. Een boterham breekt sneller als je het buigt, maar is niet erg kruimelig. Desalniettemin een heerlijk brood. 

Hieronder de aangepaste versie met bakbananenmeel van het recept luchtig boekweitbrood met zaden. De vette letters/cijfers zijn de veranderingen in het recept. Volg de aanwijzingen zoals staat beschreven bij het vorige recept. Vet de vorm in met kokosolie en leg een passend stuk bakpapier op de bodem van de vorm. De rest van de handelingen zijn hetzelfde. Je hoeft na het bakken het brood niet te bestrijken met roomboter:

 • Ingredienten
 • 150 g boekweitmeel
 • 60 g ketan (kleefrijstmeel)
 • 40 g kikkererwtmeel
 • 110 g bakbananenmeel
 • 35 g maiszetmeel
 • 10 g xanthaangom
 • 10 g kokosbloesemsuiker
 • 7 g instant gist
 • 7 g zout
 • 20 g kokosolie, plus extra om in te vetten
 • 390 g water
 • 20 g gebroken lijnzaad
 • 25 g sesamzaad
 • 3 tl appelazijn (biologisch)
 • 2 eieren, middelgroot

bakbananenmeel3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*