96 glutenvrije recepten

Onlangs kreeg ik een bericht van F&L publishing met de vraag of ik aandacht wilde besteden aan een nieuwe uitgave met 96 glutenvrije recepten. Ik ging daarmee akkoord en heb de uitgave opgestuurd gekregen. Kleine moeite en weer 96 recepten rijker. De recepten zijn deels afkomstig van foodblogs en uit kookboeken. Ze zijn ingedeeld in 5 categorieën: voorgerechten, doordeweekse gerechten, bakken, basis recepten en brood. De recepten zijn duidelijk geschreven en voorzien van een mooie foto. De eventuele auteur van het recept wordt bovenaan vermeld met verwijzing naar een boek of website.
96_glutnvrije_receptenIn de recepten wordt regelmatig gebruik gemaakt van kant-en-klaar producten zoals bloemmix, filo- en bladerdeeg en brood. Toch zijn er genoeg recepten waarbij je deze basiselementen zelf moet maken en dus leert omgaan met het glutenvrije bakken. Daarbij zijn er basisrecepten van filo- en bladerdeeg, pasta, brood, pizza- en zanddeeg, dat een essentieel onderdeel is van het glutenvrij genieten en het onafhankelijk kunnen zijn van deze kant-en-klaar producten uit de supermarkt.
Ik heb een aantal bakrecepten uitgeprobeerd waaronder het recept van een olijfbrood. Ik had mijn twijfels bij de structuur van het brood op de foto. Het brood is gemaakt van hoofdzakelijk maïsmeel, maar de textuur van het brood op de foto deed me erg denken aan een tarwebrood. Ook neigt de kleur van het brood meer naar dat van tarwemeel i.p.v. het gele maïsmeel. De praktijk moest het uitwijzen en kwam tot de conclusie dat mijn brood duidelijk afweek van  het brood op de foto. Jammer, want dat was niet nodig geweest. De smaak was namelijk wel goed en de textuur, voor een glutenvrij brood, eveneens. Het deeg is kneedbaar en dus te vormen in verschillende broden zoals bijvoorbeeld een vlechtbrood.recepten index
Het tweede recept dat ik heb uitgeprobeerd was een honing-polentacake. In dit geval trof mijn cake gelijkenissen met de cake van de foto. Daarbij was de smaak lekker zacht-zoet en fris en is de cake makkelijk te maken. Een goede basiscake, dunkt me.
Deze glutenvrije receptenuitgave is een goede aanvulling op je bestaande receptenrepertoire en kan daarbij zeker inspireren tot nieuwe mogelijkheden. Niet alleen voor mensen met coeliakie of een gluten-intolerantie, maar ook voor mensen die glutenvrij willen koken voor henzelf óf anderen. Je kunt het blad voor slechts 5,95 euro (excl. verzendkosten) bestellen.

De volgende recepten zijn geïnspireerd op het olijfbrood en de honing-polentacake.

Olijfbrood
In mijn versie gebruik ik een deel witte wijn voor een rijkere smaak. Er wordt ook een eiwit aan toegevoegd voor een luchtiger resultaat. Als de yoghurt direct uit de koelkast komt, gebruik dan iets warmer water ter bevordering van het rijsproces.

olijfbrood

  • Ingrediënten
  • 50 g gebroken lijnzaad
  • 450 g maïsmeel
  • 9 g instant gist
  • 50 g vlozaad
  • 7 g zout
  • 5 g suiker
  • 20 g olijfolie
  • 300 g lauwwarm water
  • 175 g witte wijn
  • 160 g sojayoghurt
  • 20 g olijfolie
  • 1 eiwit
  • 25 g ontpitte groene olijven in stukjes
  1. Meng in een kom de droge ingrediënten. Doe de overige ingrediënten erbij en mix met een elektrische mixer met deeghaken tot een mooi deeg. Laat afgedekt 30 minuten rusten.
  2. Verwarm de oven voor op 230 °C en leg een stuk bakpapier op een bakplaat.
  3. Haal het deeg uit de kom en vorm er, op een met maïsmeel bestoven werkvlak, een lang breed brood (ciabatta) van. Leg het deeg op de bakplaat en dek af met plasticfolie en laat 30 minuten rijzen.
  4. Verwijder het plastic en zet het deeg 40 minuten in het midden van de oven. Haal uit de oven en laat het brood afkoelen op een rooster.

Honing-yoghurtcake
In het originele recept wordt er aangegeven dat er ‘maïsmeel voor polenta’ moet worden gebruikt, hetgeen dubieus is. Er bestaat namelijk maïsmeel ‘voor polenta’ in grove en fijne maling. Ik heb een vrij grove maling gebruikt maar misschien werkt een fijnere maling beter voor de textuur. De koemelkyoghurt heb ik vervangen door sojayoghurt en de boter door kokosolie waarmee de cake lactosevrij is.

honing yoghurtcake

  • Ingrediënten
  • 130 g maïsmeel
  • 66 g amandelmeel
  • ¾ tl bakpoeder
  • 100 g honing van goede kwaliteit
  • 200 g yoghurt
  • 3 eieren, gesplitst
  • 130 g kokosolie, evt. ontgeurd
  • sap en geraspte schil van een ½ biologische sinaasappel
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een springvorm van 18 cm in diameter.
  2. Klop de eiwitten in een schone kom stijf.
  3. Smelt de kokosolie in een pannetje op laag vuur. Roer de droge ingrediënten in een kom goed door elkaar. Voeg de yoghurt, het eigeel, het sap en geraspte schil van de sinaasappel, de honing en de olie toe en mix met een elektrische mixer tot een glad mengsel.
  4. Spatel er in 2 delen met de vouwtechniek de opgeklopte eiwitten door tot het goed is gemengd maar nog wel luchtig is.
  5. Schenk het beslag in de vorm er bak de cake ca. 50 minuten in de oven goudbruin. Zet de oven uit, de ovendeur open en schuif de cake iets uit de oven laat helemaal afkoelen in de vorm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*