Pindakaas

Heerlijk zo’n boterham met pindakaas. Wie is er niet groot en sterk van geworden. Ware het niet dat er in de meeste pindakaas transvetten worden gebruikt. Dit zijn vetten die nog slechter zijn dan verzadigd vet. Transvet wordt gebruikt om de pindakaas smeuïger en smeerbaar te maken. Wat onnodig blijkt als je pindakaas zelf maakt. Daarbij heb je de keuze om andere vetten te gebruiken zoals olijfolie of kokosolie en pit te geven door een draai aan de pepermolen. Arachideolie zou natuurlijk de meest gebruikelijke zijn maar ik gebruik graag olijfolie. Het geeft de pindakaas een fris/fruitig karakter. Overigens is het niet nodig om extra olie toe te voegen. Als je de pinda’s maar lang genoeg laat malen in een goede keukenmachine wordt het vanzelf een pasta.

pindakaas

  • Ingrediënten
  • 350 g vliespinda’s, hiervoor zijn ca. 500 g doppinda’s nodig
  • ½ tl grof zeezout
  • 45 g olijfolie

Dop de pinda’s en laat het vliesje zitten. Maal de pinda’s met vlies eerst fijn voordat je ze in een kom doet. Voeg het zout en de olijfolie aan de pinda’s toe en maal met een staafmixer glad of laat er nog wat stukjes in zitten. De keukenmachine kan je natuurlijk ook gebruiken. Schep over in een hersluitbare pot en zet koel en donker weg. De pindakaas hoeft niet in de koelkast bewaard te worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*