Ontbijtkoek (voor Vlamingen: Peperkoek)

Als je recepten bekijkt van ontbijtkoek (op basis van rogge/tarwe) zie je vaak dat het deeg lang moet rusten. Voor velen al een reden om ontbijtkoek niet te maken. Mijn ontbijtkoek is snel klaar, lekker smeuïg, voedzaam, gezoet met honing en dadels en heerlijk kruidig. Vergeet niet om de bovenkant van de koek tijdens het bakken in te snijden zodat het gecontroleerd scheurt tijdens het rijzen. Volg voor de specerijen vooral je eigen smaak. Persoonlijk houd ik wel van anijs in koek, hetgeen mij doet denken aan Friese plaatkoek uit Molkwerum. Ben je niet zo dol op anijs, gebruik dan koekkruiden of specerijen naar keuze. (laat je overigens niet misleiden door de hoeveelheden op de foto’s bij de bereidingswijze)

ontbijtkoek7

  • Ingrediënten
  • 150 g boekweitmeel
  • 50 g kastanjemeel*
  • 50 g ketan (kleefrijstmeel)*
  • 8 g bakpoeder
  • 6 g gemalen psyllium husk*
  • snuf zout
  • 1 tl gemalen anijszaad
  • 2 tl koekkruiden
  • 75 g dadels, ontpit en in stukjes gesneden
  • 120 g water
  • 100 g donkere ‘echte’ honing, plus extra om te bestrijken (ik gebruik kastanjehoning)
  • 2 eieren
  • 1 tl appelazijn
  • roomboter om in te vetten

*waar koop ik deze producten?

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C en vet een vorm van 22x11x7 cm licht in en bekleed het met bakpapier waarbij je het papier kruislings, zowel in de lengte als in de breedte, over elkaar legt. Laat het papier ruim over de rand van het blik vallen zodat je de koek nadien makkelijk kunt lossen.
    ontbijtkoek4    ontbijtkoek1
  2. Zeef de boekweitmeel, kastanjemeel, ketan en bakpoeder boven een mengkom. Meng er de anijszaad, koekkruiden, zout en psyllium husk door.
  3. Doe de stukjes dadel en 40 g water in een kleine keukenmachine en maal het tot een egale pasta. Doe dit samen met het overige water, azijn en honing bij het meelmengsel en meng het goed met een elektrische mixer. Doe de eieren erbij en meng tot een mooi beslag.
    ontbijtkoek2    ontbijtkoek3
  4. Doe het beslag in de vorm, strijk de bovenkant vlak en zet het in het midden van de oven. Bak de koek 40 minuten en snijd (voorzichtig) na 10 minuten met een scherp mes de bovenkant in over de lengte. Doe dit snel zodat er weinig warmte verloren gaat (er zal wat deeg aan het lemmet blijven plakken).
  5. Haal de vorm uit de oven, laat de koek in de vorm en bestrijk de bovenkant (niet het gescheurde gedeelte) in met honing. Laat de koek een half uur afkoelen in de vorm. Haal hem dan met bakpapier en al uit de vorm en laat het verder op een rooster afkoelen. Verwijder het bakpapier en bewaar luchtdicht.
    ontbijtkoek6    ontbijtkoek5

2 thoughts on “Ontbijtkoek (voor Vlamingen: Peperkoek)

  1. Hoi!
    Mijn ontbijtkoek is heerlijk geworden! Mijn kinderen rillen van de gedachte als er ergens dadels in zitten (is psychisch) maar gaven toe dat deze heerlijk was, haha!

    Ik verpak de koek direct uit de oven in aluminiumfolie, blijft het vocht er lekker in. (Duurt wel even voordat hij is afgekoeld, maar ja.)

    Groetjes

    • Beste Magda,
      Top dat de koek in de smaak valt. Ik ga jouw tip i.i.g. een keer proberen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*