Ontbijt op bed

De mensen van de website fashionforhome.nl kwamen met de vraag: ‘wat is jouw perfecte ontbijt op bed?’ Een vraag waar ik op dat moment geen antwoord op had. Ja, voordat ik met mijn glutenvrij dieet begon wist ik dat wel. Dat zou ongetwijfeld een croissant met jam, cappuccino, een gekookt eitje met zeezout, wit pistoletje met ham/kaas, en als toetje een glas champagne zijn geweest. Lekker ontbijt is het wel, maar een goed ontbijt is het zeker niet. Sinds mijn glutenvrij dieet ben ik op veel dingen gaan letten met als uitgangspunt een gevarieerde voeding, waarbij gluten geen rol meer spelen, vet verminderd en zuivel enorm beperkt wordt. Een ideaal ontbijt op bed had ik dus niet en om snel een reeds gemaakt recept in te sturen vond ik te makkelijk en nam de uitdaging aan.
Ik wilde een smaakvol, gevarieerd, energiek, gluten-, zuivel- en vleesvrij ontbijt. Dat houdt in, een ontbijt met zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen, natuurlijke zoetstoffen en plantaardige vetten, hartig en zoet onlosmakelijk met elkaar verbonden, een warm en een koud gerecht, een gerecht met een grove textuur en één met een gladde, en vier basissmaken: zoet, zuur, zout en bitter. Dit allemaal op 1 dienblad en verwerkt in 3 gerechtjes. Het resultaat staat hieronder. Serveer met een kopje witte of groene thee.

ontbijt op bed

Notenkoek met chocolade
Maak deze koek minimaal de avond van te voren en snijd het de volgende morgen met een scherp mes in stukken. De kokosolie heeft tijd nodig om goed uit te harden.

notenkoek met chocolade

  • Ingrediënten
  • 75 g hazelnoten met vel
  • 75 g witte amandelen
  • 75 g pecannoten
  • 75 g havervlokken
  • 75 g gedroogd kokosrasp
  • 15 g psylliumhusk/ vlozaadvezels*
  • 75 g kokosolie
  • 75 g biologische crème honing
  • 150 g pure chocolade (min. 72% cacao)

*waar koop ik dit product?

  1. Verwarm de oven voor op 170°C. Bekleed een bakvorm (ik gebruik een broodvorm) van 30x10cm met bakpapier waarbij je het bakpapier ruim tegen de randen laat oplopen. Hiermee haal je de koek na het bakken gemakkelijk uit de vorm.
  2. Snijd de noten ik grote stukken. Schep de droge ingrediënten in een grote kom goed door elkaar. Smelt in een kleine pan op matig vuur de olie en honing. Giet het bij de droge ingrediënten en meng het geheel goed tot alles met het honingmengsel is bedekt.
  3. Stort in de bakvorm, verdeel gelijkmatig en druk het stevig met een platte spatel in de vorm. Zet de vorm in het midden van de oven en bak 20 tot 25 minuten goudbruin. Haal uit de oven en druk nogmaals stevig aan met een spatel. Laat in de vorm op een koele plek afkoelen.
  4. Smelt de chocolade au bain-marie en giet het over de afgekoelde koek en verdeel het gelijkmatig met een spatel. Laat de chocolade uitharden. Haal de koek uit de vorm en snijd in de gewenste stukken. Bewaar in een luchtdichte trommel.

Havermoutpap met wortel, kokos en munt

havermoutpap met wortel en kokos

  • Ingrediënten (voor 1 persoon)
  • 30 g rozijnen
  • 30 g havermout
  • 20 g gedroogd kokosrasp
  • 200 ml amandelmelk
  • 40 g fijn geraspte wortel
  • kleine blaadjes munt
  • vers citroensap en olijfolie om te besprenkelen

Doe de rozijnen, havermout en kokos samen met de melk in een pan en verwarm al roerend tot het heet is. Haal van het vuur en laat even staan. Roer de geraspte wortel erdoor en schep het in een kom en garneer met munt. Besprenkel naar smaak met citroensap en een beetje olijfolie.

Smoothie van rode biet, grapefruit, basilicum, en crème honing

smoothie met rode biet, grapefruit en basilicum

  • Ingrediënten (voor 1 persoon)
  • 1 grote grapefruit
  • 1 voorgekookte biet
  • handje vol basilicumblaadjes
  • 1 el biologische crème honing
  1. Kook de biet de avond van te voren gaar en bewaar afgedekt in de koelkast.
  2. Pers de grapefruit uit en doe samen met het achtergebleven vruchtvlees, rode biet (geschild), basilicum en honing in een blender en draai tot een gladde drank.

One Reply to “Ontbijt op bed”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*