Crackers met lijnzaad

Met regelmaat koop ik glutenvrije crackers uit de supermarkt van het merk Wasa. Ze zijn neutraal van smaak en knapperig maar enorm hard. De cracker breekt tijdens het eten erg gemakkelijk en glipt dan zo uit je handen.
Met het volgende recept maak je crackers op basis van haver. Ze zijn erg smaakvol, knapperig maar breken niet zomaar in tweeën tijdens het eten. Ze zijn lekker met zowel zoet als hartig beleg of gratineer ze even in de oven met kaas. De bereidingswijze is gelijk aan het bakken van koekjes, erg makkelijk dus.

crackers_met_lijnzaad2

 • Ingrediënten
 • 110 g havervlokken, plus 10 g extra om te bestrooien
 • 30 g kokosolie
 • ¼ tl zeezout
 • 55 g water
 • 15 g gebroken lijnzaad
 1. Verhit de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Doe 110 g havervlokken, het zout en de kokosolie in een keukenmachine en maal fijn, maar niet helemaal tot poeder. Doe het samen met het water en de lijnzaad in een kom en kneed het tot een deeg. Laat het even een paar minuten staan zodat het water wordt opgenomen.
 3. Maal de extra havervlokken fijn om het werkvlak mee te bestrooien (je kunt ook glutenvrij paneermeel gebruiken). Bestrooi het werkvlak en het deeg ermee en rol het deeg uit tot een dunne lap van ca. 3 mm. Steek er rondjes uit of snijd met een pizzasnijder in de vorm van ‘normale’ crackers (rechthoeken).
 4. Als ze aan het werkvlak kleven kan je ze met een deegschrapper voorzichtig los maken. Leg ze op de beklede bakplaat en bak ze ca. 20 tot 25 minuten in het midden van de oven. De crackers blijven bleek en alleen de zijkanten bruinen iets. Bak ze i.i.g. niet te bruin! Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar ze in een luchtdichte trommel.

2 Replies to “Crackers met lijnzaad”

 1. Dank je wel voor dit recept. Ik maak de crackers elke week en ze zijn verslavend lekker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*