Spritsen

Hier een recept van de al eeuwenoude sprits. Spritsdeeg is een wrijfdeeg en wordt door het wrijven luchtig. Dit zorgt voor een bros koekje dat smelt in de mond.
Ik gebruik een mix van sojameel, rijstebloem en maïsmeel, maar je kan de mix naar smaak aanpassen. Gebruik niet te veel rijstebloem omdat dat een onaangenaam zanderig en knisperend gevoel geeft tijdens het eten ervan. Vervang de rijstebloem evt. door boekweitmeel. Dit deeg is genoeg om 32 kleine spritsen van te maken.

sprits_4

  • Ingrediënten
  • 100 g rietsuiker
  • 160 g roomboter, zacht en in stukken
  • ½ vanillestokje
  • 1 klein ei
  • 75 g rijstebloem
  • 75 g maïsmeel
  • 50 g sojameel
  • snuf zout
  1. sprits_1Verwarm de oven voor op 150 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de bloem, het meel en het zout in een kom en meng goed.
  2. Strooi de suiker op een schoon werkvlak en leg er de boter op. Schraap het zaad uit het vanillestokje en smeer dat op de boter. Wrijf met je hand de boter door de suiker totdat de boter zacht is en het mengsel licht van kleur.
  3. Breek het ei boven het botermengsel en werk het door de boter tot je weer een homogene massa hebt. Schraap zo nu en dan met een deegschraper het botermengsel bij elkaar en van de vingers af.
  4. sprits_2Doe het meelmengsel erbij en werk dit ook goed door de boter tot er een dik smeerbaar deeg is ontstaan. Schep het deeg in een spuitzak met een grote gekartelde spuitmond en spuit er 16 kleine spritsen van op de bakplaat. Spuit ze niet te dik op. De spritsen zetten een klein beetje uit tijdens het bakken.
  5. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak ca. 16 tot 18 minuten totdat de randen ietwat gekleurd zijn en de onderkant goudbruin. Draai de bakplaat evt. halverwege om als de hitte achterin de oven hoger is. Trek na het bakken het bakpapier met de spritsen van de bakplaat en laat ze op een rooster helemaal afkoelen. Bak ondertussen de rest van het deeg.

sprits_3

One Reply to “Spritsen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*