Sbrisolona (amandel-kruimelkoek)

Wederom zo’n heerlijke gangmaker voor bij de koffie of thee. Maar ook als nagerecht met een zoete dessertwijn is het een gouden combinatie. De citroenrasp geeft de zoete koek een verrassend fris tintje. De stukken amandel daarentegen een stoere bite.

amandelkoek_1

  • Ingrediënten
  • 75 g blanke amandelen
  • 25 g bruine amandelen (amandelen met vel)
  • 100 maïsmeel
  • 25 g arrowroot*
  • 25 g ketan (kleefrijstmeel)*
  • 100 g rietsuiker
  • 100 g koude roomboter, in blokjes
  • snuf zout
  • 1 eidooier
  • citroenrasp van 1 biologische citroen

*waar koop ik deze producten?

  1. Verwarm de oven voor op 150˚C en bekleed de bodem van een springvorm (⌀ 20 cm) met bakpapier. Hak de blanke amandelen grof en houd ze apart.
  2. Doe de maïsmeel, de ketan, de arrowroot, het zout en de suiker in een mengkom en verkruimel de boter er met de vingertoppen door. Doe de eidooier erbij en maak een mooi grof kruimeldeeg. Meng de grof gehakte amandelen en de citroenrasp erdoor. Verdeel het kruimeldeeg over de vorm zonder het aan te drukken. 
  3. Snijd de bruine amandelen doormidden en verdeel deze over het deeg. Druk deze amandelen heel licht in het deeg.
  4. Zet de vorm in het midden van de oven en bak het deeg 50 minuten. Laat de koek helemaal afkoelen in de vorm. Snijd of breek de koek in stukken.

One thought on “Sbrisolona (amandel-kruimelkoek)

  1. Vandaag heb ik de sbrisolona gemaakt, met een kleine aanpassing in het recept omdat ik geen gepelde amandelen in huis had en wel amandelschaafsel. Dus: 50 g amandelschaafsel en 50 g ongepelde amandelen. Nadat ik het kruimelmengsel in de bakvorm had gestort, heb ik toch kort de kruimels wat aangedrukt. En dat was achteraf wel goed, want juist die plekken die ik niet had aangedrukt, waren net los zand. Héérlijk los zand, dat wel! Het recept ga ik gauw weer maken, heerlijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*