Kruidnoten

Vorig jaar heb ik al een kruidnotenrecept gepost, maar die vervang ik nu door dit recept. Verbeterpunten zijn de smaak en de textuur. Ik gebruik nu boekweitmeel en een deel kastanjemeel voor een rijke smaak.
Kruidnoten bakken is enigszins bewerkelijk omdat elk kruidnootje met de hand gemaakt moet worden. Maar met een paar trucjes kan je het proces versnellen. Met dit recept bak je ca. 300 kruidnootjes. Je kunt de hoeveelheden halveren maar gebruik dan voor het gemak een eigeel van een klein ei. Tip: maak je eigen koekkruiden.

kruidnoten5

  • Ingrediënten
  • 250 g koude roomboter
  • 250 g rietsuiker
  • 400 g boekweit, plus extra om het deeg te rollen
  • 100 g kastanjemeel*
  • 30 g koekkruiden
  • 1 tl zout
  • 6 g bakpoeder, eerst zeven
  • 50 g amandelmelk
  • 1 eigeel van een middelgroot ei

*waar koop ik dit product?

  1. Doe alle droge ingrediënten in een grote kom en meng het goed door elkaar. Verkruimel de boter door het meelmengsel totdat er een fijne deegkruimel ontstaat en alles goed gemengd is. Giet de melk en het eigeel erbij en kneed het deeg stevig door en maak er een bal van. Laat het deeg in plastic folie een half uur rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
    kruidnoten1 kruidnoten2
  3. Bestuif een werkvlak met een klein beetje boekweitmeel en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van 1 cm dik. Snijd banen van 2cm in beide richtingen zodat carrés ontstaan. Druk elke carré tussen de vingertoppen samen en rol het vervolgens lichtjes tussen de handpalmen tot een balletje. Snijd nu elk balletje met een scherp mes doormidden en leg ze op de bakplaat.kruidnoten3
  4. Bak het deeg ca. 20 minuten en keer de plaat halverwege om, zodat de achterste kruidnoten voor komen te liggen (de temperatuur is achterin de oven vaak hoger). Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

kruidnoten4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*