Kaakjes

Ze zijn zo gewoon, maar tevens onmisbaar bij een kopje thee in de namiddag. Zeer luchtige kaakjes die in de mond weg knisperen. Voor de liefhebber die ze graag in de thee dopen… ze vallen niet uit elkaar in de thee. kaakjes_4

 • Ingrediënten (voor ca. 24 kaakjes)
 • 50 g rijstebloem, plus extra om uit te rollen
 • 50 g amandelmeel
 • 50 g arrowroot*
 • 75 g rietsuiker**
 • ¼ tl bakpoeder, gezeefd
 • snuf zout
 • 50 g koude roomboter in blokjes

*waar kan je dit product kopen?

 1. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Maal de rietsuiker zo fijn mogelijk in een keukenmachine of gebruik een vijzel.
 3. Doe alle ingrediënten, behalve de boter, in een kom en roer goed door elkaar. Voeg de boter toe en verkruimel het met de vingertoppen fijn door het meelmengsel. Maak er een bal van en kneed het nog even door. Zet de kom afgedekt een half uur in de koeling.
 4. Bestuif een werkvlak met rijstebloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3 mm dik. Als tijdens het rollen het deeg scheurt, druk het dan weer voorzichtig tegen elkaar aan en rol verder. Steek er rondjes van 6 cm uit, pak ze met behulp van een deegschraper op en leg ze op de beklede bakplaat. Kneed het overige deeg goed door en rol en steek er de overige rondjes uit.
  kaakjes_1
 5. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak het deeg 8 minuten. De kaakjes moeten blank van kleur blijven.

** Ik gebruik hier zelfgemaakte vanillesuiker. Doe in een pot een vanillestokje en giet er rietsuiker bij. Schud af en toe en laat het een paar weken staan. Na gebruik, gewoon weer aanvullen met nieuwe rietsuiker.

kaakjes_3

2 Replies to “Kaakjes”

 1. Ik denk dat u gezond vindt wat hoort, waar ik vind dat mag dat mensen gezond zijn, niet glutenvrij, ook al is het glutenvrij wat gezond is.

  • Beste Mignonnie,
   Ik denk zeker niet dat ik weet wat gezond is, ik ben immers geen voedingsdeskundige. Wel heb ik het idee dat men iets minder en gevarieerder zou moeten eten. Als ik zie wat het gros van de mensen op de rolband in de supermarkt legt dan zijn dat voornamelijk tarwe- en zuivelproducten en heel veel kant-en-klaar producten. Deze producten zou ik nooit iemand verbieden (sterker nog, ik koop ze zelf ook wel eens) maar men zou ook eens naar vervangende producten kunnen kijken.
   Als voorbeeld: Eet eens havermoutpap in plaats van een boterham met kaas of drink een glas kruidenthee in plaats van een glas koemelk. En bak eens je eigen koekjes waarbij je kan variëren met andere suikers en vetten.
   Overigens zie ik een glutenvrij dieet niet zo zeer als een gezond dieet maar is het een noodzaak voor mensen met een glutenintollerantie. En hoewel ik geen gluteintollerantie heeft het glutenvrije (lees: glutenarme) dieet een positieve uitwerking op mijn gezondheid, al was het maar omdat ik gevarieerder ben gaan eten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*