Gevulde speculaas

Het deeg voor de bodem van deze koek staat gelijk aan het deeg dat ik voor de kruidnoten gebruik. Uiteraard kan je met dit deeg ook speculaaspoppen of speculaasjes maken. Omdat glutenvrij deeg snel scheurt gebruik ik een stuk bakpapier om het deeg in de vorm te laten schuiven. Een trucje dat je bij elk ander deeg kan toepassen. Vergeet niet je eigen koekkruiden te maken.

gevulde_speculaas6

  • Ingrediënten
  • 400 g boekweitmeel, plus extra om uit te rollen
  • 100 g kastanjemeel*, gezeefd
  • 250 g rietsuiker
  • 30 g koekkruiden
  • 6 g bakpoeder, gezeefd
  • 1 tl zout
  • 250 g roomboter, plus extra om in te vetten
  • 50 g amandelmelk
  • 1 eigeel, van een groot ei
  • 1 klein ei plus een el amandelmelk om te bestrijken
  • 35 hele amandelen
  • amandelspijs
  • 300 g gemalen amandelen
  • 300 g rietsuiker
  • 1 eiwit van een groot ei

*waar koop ik dit product?

  1. Doe voor het deeg de droge ingrediënten in een grote kom en meng goed. Verkruimel de boter met de vingertoppen door het meelmengsel tot er een fijne kruimel ontstaat. Meng het eigeel met de melk en kneed het goed door de kruimeldeeg. Maak er een bal van en wikkel er plastic keukenfolie omheen. Laat een uur rusten in de koelkast.
  2. Maak nu de amandelspijs. Maal in een keukenmachine de rietsuiker en evt. de amandelen (als je hele amandelen gebruikt). Doe het samen met het eiwit in een kom en meng goed en kneed er een bal van. Laat ook de spijs, verwikkeld in plastic folie, in de koelkast rusten.
  3. Vet een bakvorm van ca 30x22cm licht in met roomboter en bekleed het met bakpapier. De boter zorgt ervoor dat het bakpapier op z’n plaats blijft.
  4. Verhit de oven voor op 170 °C en haal het deeg en de spijs uit de koelkast.gevulde_speculaas1
  5. Verdeel het deeg in tweeën (ca. 550 g per deel). Bestrooi een werkvlak met een beetje boekweitmeel en rol het deeg uit tot een vlak van 22x30cm. Laat het deeg niet kleven aan het werkvlak door het regelmatig licht te bestuiven en/of het los te maken met een deegschraper. Tijdens het rollen zullen de randen gaan scheuren. Zorg dat je deze regelmatig weer in vorm drukt. Snijd de kanten evt. bij om precies de afmetingen van de vorm te krijgen. Zorg dat het deeg niet aan het werkvlak kleeft en schuif er dan een stuk bakpapier onder. Hiermee kan je het deeg in de vorm laten glijden zonder dat het scheurt. gevulde_speculaas2
  6. Bewerk op de bovenstaande manier ook de spijs (ook licht bestrooien met boekweitmeel) en de rest van het deeg. Schuif deze ook met behulp van een stuk bakpapier in de vorm. Klop een klein ei met een eetlepel melk los en bestrijk hiermee de bovenkant van het deeg. Druk er voorzichtig de amandelen in en bestrijk nogmaals met het eimengsel.
  7. Zet de vorm in het midden van de oven en bak 45 minuten. Haal de vorm uit de oven en trek de koek voorzichtig bij het bakpapier uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
  8. Snijd de koek in carrés waarbij elke carré 1 amandel heeft.
    gevulde_speculaas3 gevulde_speculaas4gevulde_speculaas5

One Reply to “Gevulde speculaas”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*