Gevulde koeken

Verrukkelijk zijn die koeken! Lekker krokante korst met zacht zoete amandelspijs. Ik ben er in ieder geval verzot op. Of ik ze nou ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds eet. Ik heb er een plekje voor gereserveerd.

gevulde koeken

  • Ingrediënten (voor 10 koeken)
  • 175 g wit teffmeel*
  • 50 g sojameel
  • 5 g vlozaad*
  • 150 g rietsuiker
  • snuf zout
  • 200 g roomboter
  • 2 eieren
  • 8 hele amandelen
  • 1 ei los geklopt voor het bestrijken
  • wit teffmeel om het deeg uit te rollen
  • amandelspijs
  • 250 g gemalen amandelen
  • 150 g agavesiroop
  • evt. geraspte citroenschil

*waar koop ik deze producten?

Maak eerst de amandelspijs, liefst de avond van te voren. Draai de gemalen amandelen in een keukenmachine zo fijn mogelijk. Doe het in een kom en meng er de agavesiroop en eventueel de citroenrasp door. Kneed er een bol van, doe het in een boterhamzakje en laat het minimaal 1 uur opstijven in de koelkast. (zie versie 2 van de amandelspijs hieronder)

Doe het meel, vlozaad, zout, suiker en boter in een grote kom en verkruimel de boter er door. Doe de eieren erbij, kneed goed en maak er een bal van. Met een handmixer met deeghaken is het zo gepiept. Doe de bal in een boterhamzakje en laat een uur opstijven in de koelkast.

Haal de amandelspijs uit de koelkast en verdeel het in 10 stukken van 40 gram. Draai van elk stuk een bal en leg apart.

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Bestuif een werkvlak met meel en rol de helft van het deeg uit tot een dunne plak en steek er 10 rondjes uit van 9 cm breed. Zorg dat je tijdens het rollen het deeg een keer omdraait en het te bestuiven met meel. Leg ze met behulp van een deegsteker op een stuk bakpapier (of zie tip hieronder). Smeer 5 rondjes in met het losgeklopte ei en leg op elk rondje een plat gedrukt balletje spijs. Zorg dat er ca. een halve centimeter rand van het deeg vrij blijft. Leg op het spijs de andere rondjes en druk de randen van de deegrondjes voorzichtig op elkaar, zonder het deeg in te deuken. Besmeer de bovenkant met ei en druk er een amandel bovenop. Druk nu de randjes aan met een vork. Smeer opnieuw dun in met het ei en schuif een bakplaat onder het bakpapier. Zet in het midden van de oven en bak in 25 min. goudbruin.

Tijdens het bakken maak je met de rest van het deeg en spijs nog 5 gevulde koeken en bak ze direct nadat de eerste 5 uit de oven zijn gehaald. Laat de koeken afkoelen, eet ze op of bewaar ze in een luchtdichte trommel.

Tip: Gebruik een pot met dunne rand om het deeg uit te steken. Doordat je lucht uit de pot drukt ontstaat er een vacuüm en houd de pot het deeg vast. Tik voorzichtig de pot tegen je handpalm en laat het deegrondje in je hand vallen.

amandelspijs versie 2: draai in een keukenmachine 160 g gemalen amandelen en 160 g rietsuiker zo fijn mogelijk. Meng er 1 eiwit door en evt. citroenrasp. Maak er een bol van en laat in de koelkast opstijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*