Cupcakes met bosbessen en rozijnen

De ontwikkeling van dit cupcake recept heeft veel voeten in de aarde gehad, maar is een recept waarmee ik heel erg tevreden ben. Dit recept gaat overigens alleen over het cakeje, want met de topping kan je naar hartenlust variëren en is vrijwel altijd al glutenvrij van zichzelf. Voor een neutraal basiscakeje laat je de vruchten achterwege.
Grote pluspunten van deze cupcakes zijn het gebruik van kokosolie i.p.v. roomboter, voedzame meelsoorten i.p.v. alleen witte bloem en weinig suikers. En dat laatste is mooi omdat de topping vaak al erg zoet is. Daarbij zijn deze cakejes zeer eenvoudig  te maken.

cupcake_bosbes10

  • Ingrediënten
  • 100 g gierstmeel*
  • 50 g tapiocameel*
  • 50 g sorghummeel*
  • 10 g bakpoeder
  • 110 g rietsuiker, liefst iets fijngemalen als het te grof is
  • snuf zout
  • 20 g psyllium husk*
  • 2 eieren, middelgroot
  • 100 g kokosolie, zacht (smelt het desnoods even in een pan op laag vuur)
  • 160 g gierstmelk, of amandelmelk
  • handje vol blauwe bessen en rozijnen

*Waar koop ik deze ingrediënten?

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C en leg 12 papieren bakvormpjes in een daarvoor bestemde cupcake bakvorm. Een bakvorm is niet noodzakelijk, maar gebruik dan wel 2 papieren bakvormpjes per cupcake voor extra stevigheid.
    cupcake_bosbes1
  2. Doe de verschillende meelsoorten in een mengkom en zeef het bakpoeder er boven. Voeg de suiker, de psyllium husk en het zout toe en meng het goed door het meel.
    cupcake_bosbes2   cupcake_bosbes3
    cupcake_bosbes4   cupcake_bosbes5
  3. Voeg het water, de kokosolie en de eieren toe en meng met een garde tot je een mooi egaal beslag hebt (niet extreem opkloppen).
    cupcake_bosbes6    cupcake_bosbes7
  4. Voeg eventueel het fruit toe en spatel het door het beslag.
  5. Verdeel het beslag over de 12 vormpjes en bak het 25 minuten midden in de oven. In principe is dat lang genoeg om je cakejes gaar te bakken. Mocht je twijfelen, steek dan een satéprikker in een van de cakejes en kijk of deze er droog uit komt. Verleng zo nodig de baktijd.
    cupcake_bosbes8    cupcake_bosbes9
  6. Haal ze uit de oven en laat ze nog even (ca. 5 min.) in de bakvorm rusten om ze er vervolgens uit te halen (wip ze met een satéprikker omhoog) en verder af te laten koelen op een taartrooster.
  7. Als ze zijn afgekoeld kan je ze eventueel verder bewerken met een topping.
    cupcake_bosbes11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*