Cupcakes basisrecept

Ik heb al veel glutenvrije cupcakerecepten uitgeprobeerd maar vond vaak de textuur of smaak niet lekker genoeg. Ze zijn te compact en daardoor te hard en tijdens het bakken vloeit het beslag niet goed uit waardoor je een rotsachtige bovenkant krijgt. Dat is jammer als je er een topping bovenop wilt smeren. Mijn recept heeft wel deze eigenschappen. Het is lekker luchtig en de bovenkant is mooi glad gebold. Dit recept is voor 10 tot 12 cupcakes, afhankelijk of je ingrediënten naar keuze toevoegt. Stukjes chocolade, (gedroogd) fruit of dergelijke. Voor een chocoladecupcake vervang je eenvoudig 20 g boekweitmeel voor 20 g cacaopoeder en volg het onderstaande recept.

Cupcakes basisrecept

  • Ingrediënten
  • 100 g boekweitmeel*
  • 40 g quinoameel* of rijstebloem
  • 20 g vlozaad*
  • 8 g bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 115 g boter, op kamertemperatuur
  • 150 g rietsuiker
  • 2 grote eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 80 g amandelmelk

*waar koop ik deze producten?

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C en leg 12 cupcakepapiertje in een muffinbakblik.
  2. Meng de meel met de vlozaad, bakpoeder en zout in een kom. Doe in een andere grote kom de boter en de suiker en klop het schuimig en licht met een elektrische mixer. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix nog een paar minuten. Meng tegen het einde de vanille extract mee.
  3. Voeg aan het botermengsel de helft van het meelmengsel toe en mix goed door. Meng de rest van het meel en de amandelmelk erdoor. Het beslag moet er glad uitzien.
  4. Als je nog andere ingrediënten wilt toevoegen dan schep je het nu door het beslag. Neem bijvoorbeeld 100 g in stukjes gehakte chocolade. Of voeg citroenrasp van één biologische citroen toe of een scheutje likeur naar keuze. Laat bij de laatste twee de vanille-extract weg.
  5. Verdeel met 2 grote lepels het beslag over de vormpjes en zet in het midden van de oven. Bak de cupcakes 24 minuten. Controleer eventueel aan het einde van de baktijd of de cupcakes gaar zijn door met een satéprikker in het midden van een cakeje te prikken. Als het er droog uitkomt dan is het gaar. Laat 5 minuten afkoelen in het bakblik en wip ze er dan met een satéprikker uit. Laat ze nu op een rooster volledig afkoelen. Nu kan je er naar keuze de topping op spuiten of smeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*