Cakerol met frambozen en witte chocolade

Deze heerlijke zachte cake met de subtiel zoete smaak van de frambozen, de warm volle smaak van de witte chocolade en de mooie textuur van de ricotta is een smaakmaker voor bij de thee of koffie. Of serveer de cake als nagerecht met een bolletje vanille-ijs.

cakerol met frambozen en witte chocolade

  • Ingrediënten
  • 2 eieren
  • 105 g rietsuiker
  • 35 g rijstebloem
  • 20 g sojameel
  • 250 g ricotta
  • zaad van een half vanillestokje
  • 40 g witte chocolade
  • 100 g frambozen
  • roomboter om in te vetten
  1. Verhit de oven voor op 200 °C en vet een bakblik (braadslede) van 22x30cm licht in met roomboter (ook de randen van het blik). Leg er een stuk bakpapier in en laat het over de randen heen vallen. Vet ook het bakpapier goed in met roomboter.
  2. Doe 75 g suiker en de eieren in een grote kom en klop het een paar minuten met een elektrische mixer tot het mengsel luchtig en wit is. Zeef de meel en bloem boven het eimengsel en spatel het er met de vouwtechniek door.
  3. Giet het beslag in de vorm en kantel het bakblik alle kanten op zodat het mengsel zich goed verdeeld. Zet het in het midden van de oven en bak 8 minuten tot de bovenkant goudbruin is. Haal de cake met bakpapier uit de vorm. Leg een stuk bakpapier op het aanrecht en leg daar de cake op, met de bovenkant onderop. Trek nu het andere bakpapier voorzichtig van de cake af en gooi het weg. Vouw een stuk van het bakpier over een korte zijde van de cake en rol het in het bakpapier op. Laat helemaal afkoelen.
  4. Klop in een kom de ricotta met de overige suiker en de vanille goed los. Rol de cake voorzichtig uit en verdeel het ricottamengsel over de cake en laat aan één uiteinde van de korte zijde een rand van 2 cm onbedekt. Verdeel de frambozen in rijen met 2 cm tussenruimte over de ricotta en rol de cake met behulp van het bakpapier weer op, zonder dat het bakpapier tussen de cake komt.
  5. Rasp de chocolade fijn en verdeel het over het bakpapier. Rol de cake voorzichtig met behulp van het bakpapier door de chocolade tot ze volledig is bedekt. Snijd met een scherp mes in dikke plakken en serveer direct. Bewaar eventueel afgedekt in de koelkast.

3 Replies to “Cakerol met frambozen en witte chocolade”

  1. Dit lijkt me geweldig lekker! Kan ik hem invriezen? In plakken? Heel erg bedankt voor het recept. Gerdy

    • Graag gedaan Gerdy,
      Ik heb geen ervaring met het invriezen van deze cakerol. Normaal gesproken kan je fruit en cake gewoon invriezen, maar of het ricottamengsel ook lekker blijft, weet ik niet. Ricotta heeft wel een stevige structuur dus invriezen is het proberen waard.
      In de koelkast kan je de cakerol best een aantal dagen afgedekt bewaren. Haal het dan wel op tijd uit de koelkast, want de cake op kamertemperatuur is (vind ik) het lekkerst.

Leave a Reply to abram Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*