Brownies zonder bloem

Deze brownies smelten werkelijk op de tong. Maar een krokante toplaag en stukjes melkchocolade geven het een heerlijke bite. De randen snij ik altijd eerst van de cake af voordat ik het in carrés snij. De randen laat ik in de oven of op de verwarming drogen en maal het grof in de keukenmachine. De browniekruimels kan je als garnering bij een nagerecht met bijvoorbeeld vanille-ijs gebruiken.

slide_brownies

  • Ingrediënten
  • 300 g pure chocolade, ca. 70%
  • 200 g roomboter, zacht
  • 200 g rietsuiker
  • 4 eieren
  • 40 g cacao
  • 100 g melkchocolade in stukjes gesneden
  1. Verhit de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakvorm van 30×20 cm met bakpapier.
  2. Smelt de pure chocolade in een kom au bain-marie, voeg de boter toe en roer er een egaal mengsel van. Haal de kom van de pan af en droog de onderkant. Zet opzij en laat het mengsel ietwat afkoelen.
  3. Klop de eieren en de suiker met een elektrische mixer tot een wit schuimige massa. Voeg de chocolade toe en spatel dit door het eimengsel. Voeg de cacao in 2 delen toe en spatel dit door het chocolademengsel. Ten slotte meng je kort de melkchocolade en/of de pecannoten door het chocolademengsel (als het beslag te warm is dan smelten de stukjes melkchocolade, dus meng het kort en zorg dat het beslag niet te warm is).
  4. Stort het beslag uit over de bakvorm en bak in het midden van de oven in 30 min. gaar. Haal uit de oven en laat in de vorm helemaal afkoelen.
  5. Haal uit de vorm, snijd met een scherp mes de randen weg en snijd de cake in 24 carrés van ca. 4.5×4.5 cm.

Variatie: Vervang 50 g van de melkchocolade door 50 g grof gehakte pecannoten.

 

6 Replies to “Brownies zonder bloem”

    • Beste Cherinda, je gebruikt zowel het eigeel als het eiwit. Klop de eieren samen met de suiker tot een licht geel en schuimig mengsel. Het beslag moet luchtig zijn. Spatel daarom de chocolade er vervolgens al vouwend met een spatel door.
      Succes!

  1. Hoi,

    Ik heb het vandaag gemaakt maar die van mij zijn heel erg plakkerig! Ik zou niet een stukje heel uit het bakblik kunnen krijgen (ik heb wel bakpapier gebruikt gelukkig). De bovenkant ik wel perfect knapperig. En de smaak is geweldig!

    Verder nog: ik heb een paar weke geleden al eens gegoogeld op “glutenvrije brownies” maar ik heb toen niet een recept als deze kunnen vinden (alleen met bijv. mix c van schär) misschien zou er een tag in dit recept kunnen voor wanneer mensen iets zoeken wat meer budget vriendelijk is. Gelukkig kreeg ik een geniale ingeving om het woord glutenvrij te vervangen voor zonder meel.

    • Beste Linda,
      Eigenaardig dat het niet is gelukt. Heb je de browniekoek eerst helemaal laten afkoelen? Ook hoort een brownie ietwat kleverig/plakkerig te zijn. Maar misschien dat jouw oven een iets lagere temperatuur afgeeft dan dat je instelt? Wellicht kan je het nog een keer proberen met een iets hogere temperatuur. Voor de duidelijkheid, gebruik pure chocolade van ca. 70% (ik heb het aangepast in het recept).
      Wellicht wil je de brownietaart een keer uitproberen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*