Apple chocolate chip cookies

In de afgelopen jaren heb ik veel gevarieerd met de ingrediënten van de alom bekende chocolade koekjes. Maar deze versie is toch de meest spannende. Dit is te danken aan de geraspte appel en de rozemarijn. De frisse smaak van de appel en de rozemarijn nemen het op tegen de volle en warme tonen van de witte chocolade en de pijnboompitten. De appel zorgt voor een mooie zachte textuur waarin zich knapperige stukken chocolade bevinden.

apple_chocolate_chip6

  • Ingrediënten
  • 150 g rietsuiker
  • 100 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 middelgroot ei
  • 150 g boekweitmeel
  • ½ tl bakpoeder, gezeefd
  • ¼ tl kaneelpoeder
  • snuf zeezout, grof gemalen
  • 1 takje rozemarijn
  • 75 g havervlokken
  • 50 g pijnboompitten
  • 100 g witte chocolade
  • 1 granny smith appel van ca. 200 g
  1. Verwarm de over voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de chocolade in stukjes en hak de blaadjes rozemarijn fijn. Doe ze samen met de havervlokken en de pijnboompitten in een kom en zet opzij.
  3. Mix in een andere kom de boekweitmeel met het zout, de kaneel en het bakpoeder en zet opzij.
  4. Doe de boter en de suiker in een grote kom en mix het met een elektrische mixer bleek. Voeg het ei toe en mix nog een minuut goed door.
  5. Voeg het meelmengsel toe en mix tot al het meel is opgenomen door het eimengsel.
    apple_chocolate_chip1    apple_chocolate_chip2apple_chocolate_chip3    apple_chocolate_chip4
  6. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Rasp de appel fijn boven een zeef en knijp het vocht uit de rasp. Je houdt ongeveer 50 g aan appelrasp over. Doe het samen met het havervlokkenmengsel bij het deeg en mix wederom tot alles goed is gemengd. Zet de kom een half uur afgedekt en in de koeling weg.
  7. Verdeel het deeg in ca. 26 delen en rol er balletjes van (ik gebruik een kleine ijsbolletjestang voor een goede verdeling).
  8. Leg de helft van de balletjes met ruime afstand van elkaar op de beklede bakplaat en zet het in het midden van de oven en bak ze ca. 14 á 15 minuten. De bovenkant van de koekjes blijven ietwat bleek. Haal ze uit de oven en schuif de koekjes met het bakpapier van de bakplaat en laat ze iets uitharden voordat je ze op een rooster verder laat afkoelen. Bekleed opnieuw de bakplaat met bakpapier en bak de rest van het deeg. De chocolade heeft tijd nodig om hard te worden. Wacht geduldig omdat knapperige stukken chocolade in het koekje verrukkelijk zijn.
    apple_chocolate_chip5

2 Replies to “Apple chocolate chip cookies”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*