Amaranthreep met cranberry’s en witte chocolade

Nog zo’n lekkere en gezonde reep. En nee, witte chocolade is niet ongezond, daar wordt je namelijk enorm gelukkig van! Zeker in combinatie met het zuurtje van de cranberry’s en de romige smaak van de pijnboompitten. De health freaks kunnen de chocolade ook weg laten, maar eenmaal een keer met… wil je nooit meer zonder. Amaranth is erg gezond en bevat plantaardige eiwitten, vitaminen, vezels en veel mineralen. Verder ontbreken magnesium, kalium, zink, fosfor en vitamine B en E er ook niet aan. Hoewel het poffen van de amaranth een hele opgave lijkt, is de klus binnen 10 minuten geklaard.

amarantreep13

 • Ingrediënten
 • 30 g gepofte amaranth
 • 40 g gedroogde cranberry’s (met appeldiksap)
 • 25 g rozijnen (ingesneden)
 • 40 g cashewnoten
 • 30 g pijnboompitten
 • 30 g witte amandelen
 • 80 g crèmehoning
 • 100 g witte chocolade
 1. Begin met het poffen van de amaranth. Verwarm een steelpan met dikke bodem op middelhoog vuur tot het goed heet is. Doe een halve theelepel amaranthzaad in de pan en sluit de pan gelijk met de deksel. Vrijwel direct poft de amaranth. Wacht tot de amaranth is uitgepoft en giet het in een kom. Ga door tot met de rest van de amaranth. Het is belangrijk dat je niet te veel in een keer wilt poffen. Tip: Gebruik een hoeveelheid dat binnen 7 seconden is uitgepoft. Is het na 7 seconden nog aan het poffen haal de pan dan van het vuur anders is de kans op aanbranden groot. Speel een beetje met de temperatuur en hoeveelheid zaad tot een juist balans is gevonden. Als het niet na een paar seconden poft zet het vuur dan hoger of als niet alle amaranth poft gebruik dan minder per keer (het is overigens geen ramp als niet alle amaranth poft, deze kan je gewoon gebruiken).
  amarantreep3    amarantreep4
 2. Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een bakvorm van ca. 25x13cm met 2 stukken bakpapier. Zowel in de lengte als in de breedte waarbij je het bakpapier aan de lengtekanten ruimschoots over de vorm laat vallen. Ik gebruik een brood/cakevorm.
 3. Hak de cashewnoten en amandelen grof met een hakmolen, het keukenmes of pulseer ze een paar keer in de keukenmachine.
 4. Doe de noten samen met de overige ingrediënten in een kom en druk er met een spatel de honing door tot het goed verdeeld is.
  amarantreep1    amarantreep2
 5. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de vorm en vouw er een rand bakpapier overheen. Druk nu met een plat vlak (bijv. een spatel) op het bakpapier, het mengsel stevig in de vorm. Vouw het bakpapier weer terug en zet de vorm 20 tot 25 minuten in het midden van de oven of totdat de reep licht goudbruin gekleurd is.
  amarantreep5    amarantreep6amarantreep7
 6. Haal de vorm uit de oven. Vouw wederom het bakpapier over de reep en druk het nogmaals met een spatel aan. Laat de reep helemaal afkoelen in de vorm. De honing (karamel) heeft tijd nodig om te harden.
 7. Smelt nu de witte chocolade au bain-marie op laag vuur. Temper de chocolade eventueel. Giet de chocolade op de afgekoelde reep en verdeel het met een spatel grof over het oppervlak. Verdeel vervolgens voor een mooi resultaat de chocolade met een vork, waarbij je kruislings licht over het oppervlak glijd. Doe dit een paar keer en eindig in de lengte.
  amarantreep9    amarantreep10amarantreep11    amarantreep12
 8. Laat de chocolade helemaal uitharden. Nu kan de reep met een scherp mes in kleinere stukken worden gesneden.

One Reply to “Amaranthreep met cranberry’s en witte chocolade”

 1. Goede tip van dat poffen van amarant en goed uitgelegd. Ik heb nog wat staan en ga aan de pof.
  Een lekker decadent recept met duidelijke uitleg, goed gemaakt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*