Amandelkletskoppen

Naast de sprits is de kletskop met zijn knapperige bite en zoet romige smaak ook een zeer gewaardeerd koekje voor bij de thee of koffie. Ik heb mijn kletskoppen gemaakt met amandelmeel i.p.v. de gebruikelijke tarwemeel. Het geeft het koekje een rijkere smaak en een betere knisperende bite. Met dit deeg kan je ca. 80 koekjes bakken, dus halveer de hoeveelheden of deel het door vieren als je niet in één keer zo’n grote hoeveelheid wilt maken.

kletskop7

  • Ingrediënten
  • 250 g rietsuiker
  • 125 g amandelmeel
  • 75 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 50 g water
  • 60 g amandelschaafsel of amandelstukjes
  1. Doe de suiker, de amandelmeel, de roomboter en het water in een kom en kneed het goed door elkaar.
    kletskop1    kletskop2 kletskop3   kletskop4
  2. Doe de amandelschaafsel erbij en kneed het voorzichtig door het deeg. Kneed niet te lang omdat het schaafsel dan helemaal wordt verpulverd.
  3. Zet de kom een uur afgedekt in de koelkast zodat het deeg kan opstijven.
  4. Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal het deeg uit de koeling en draai er balletjes van ter grootte een knikker. Leg ze met geruime afstand van elkaar op de bakplaat en druk ze met een natte vinger plat.
  5. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes ca. 7 minuten of totdat ze een mooie bruine kleur hebben.
    kletskop5    kletskop6
  6. Haal ze uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen of vorm ze direct.
  7. Bak de rest van het deeg.

3 Replies to “Amandelkletskoppen”

  1. het recept van de kletskoppen is echt ontzettend lekker en goed beschreven,
    ook mensen zonder glutenallergie vonden deze kletskoppen heel erg lekker.

    bedankt

    • Beste Dorinda,
      Fijn om te horen! Dit is precies waar ik op doel met Weltevreten. Niet alles behoeft tarweproducten.

  2. Een lekkere variant op amandelkletskoppen zijn chocoladekletskoppen.
    30 g zachte roomboter, 125 bruine (basterd)suiker, 25 ml sterke koffie, 20 g glutenvrije bloem, 1 reep pure chocolade. Smelt de chocolade in de koffie, meng boter en suiker, voeg het chocolademengsel toe, zeef de bloem erbij en meng goed. Laat het deeg opstijven in de koelkast, vorm balletjes ter grote van een knikker, leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat (10 cm tussenruimte) en bak ze 4 minuten op 220 °C. Ze zijn klaar zodra het midden volledig uitgelopen is. Lekker als versiering van een bolletje ijs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*