amandel-saffraankoek

Het derde recept dat ik graag deel en vaak gebruik komt uit een Indiaas kookboek. Het betreft een kookboek met verzamelde recepten waardoor ik de auteur van het recept niet heb kunnen achterhalen.
De koek ligt qua structuur tussen een cake en een boterkoek. De smaak is zeer verrassend te noemen door de saffraan. Het kan lauwwarm prima als nagerecht worden opgediend, als afsluiter van een pittige Indiase maaltijd. Serveer er dan een mooie thee bij. De koek is eenvoudig te maken en kan lang bewaard worden.

amandel-saffraankoek

  • Ingrediënten
  • 250 g melkpoeder
  • 100 g amandelmeel
  • 200 g rietsuiker
  • plukje saffraandraadjes
  • 125 g roomboter
  • 3 eieren, middelgroot
  • evt. hele amandelen om te garneren plus een klein ei en wat melk (amandelmelk)
  1. Verwarm de oven voor op 160 °C en bekleed een springvorm van 18 cm doorsnede met bakpapier.
  2. Mix de melkpoeder, de amandelmeel, de suiker en de saffraan in een kom. Smelt de boter op laag vuur, doe het bij de mix en roer door. Gebruik voor het gemak een elektrische mixer met deeghaken. Mix de eieren erdoor tot een glad beslag.
  3. Stort het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad met een spatel of de bolle kant van een grote lepel. Als je de koek met amandelen wilt garneren klop je een klein ei los en meng er een eetlepel melk door. Bestrijk de bovenkant van de taart met een beetje eimengsel. Leg de amandelen op de bovenkant en druk ze voorzichtig aan. Bestrijk nogmaals met een beetje eimengsel. Zet de vorm in het midden van de oven en bak 45 minuten.
  4. Laat de koek afkoelen in de vorm tot de gewenste temperatuur. De koek is warm erg lekker, maar kan ook heel goed afgekoeld gegeten worden. Je kunt de koek makkelijk een week bewaren of invriezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*