Risotto met gerookte zalmtartaar en venkel

Ik houd van risotto, maar in mindere mate van risotto die heel vol en romig is. Gebakken in roomboter, en afgewerkt met room en kaas. Dat is voor mij meestal te veel van het goede en zeker als het als voorgerecht wordt opgediend. In dit recept zit niets van dat alles en geven de citroen en venkel juist een fris en luchtig tintje aan het gerecht.

risotto met gerookte zalmtartaar en venkel

  • Ingrediënten (voor 2 personen)
  • 1 ui, middelgroot
  • 1 kleine venkel met jong loof
  • 110 g risotto, arborio-rijst
  • ½ groentebouillonblokje, biologisch
  • 100 ml witte wijn
  • 500 ml gekookt water
  • 1 gekonfijte citroen
  • 300 g gerookte zalmfilet
  • peper
  • 3 el olijfolie, picudo van Valderrama
  • maldon zout
  1. Verwijder de huid van de vis en snijd het filet in kleine gelijkmatige blokjes. Doe ze in een kommetje en glaceer het met 1 el olijfolie. Zet weg en laat op kamertemperatuur komen.
  2. Kook het water in een pan, los daar het bouillonblokje in op en houd het warm. Snipper de ui fijn en snijd de venkel in kleine blokjes, gooi de kern weg maar bewaar het jonge loof. Verhit in een koekenpan met dikke bodem de resterende olie en bak de ui en venkel tot ze glazig zijn. Voeg de rijst toe en roer goed door. Doe de wijn bij het uienmengsel en laat bijna al het vocht inkoken. Voeg nu in kleine beetjes de bouillon toe. Roer regelmatig en voeg weer bouillon toe als het bijna is ingekookt. Dit duurt ca. 20 minuten tot de rijst beetgaar is. Laat de rijst niet droog koken. Snijd tussendoor de citroen in vieren, verwijder de kern en de pitjes, spoel af onder de koude kraan en snijd de schil in blokjes. Roer ze aan het eind van de kooktijd door de risotto en haal de pan van het vuur. Breng op smaak met peper. Breng ook de zalmtartaar op smaak met zout en peper.
  3. Het opmaken van het bord: Leg een serveerring op een voorverwarmd bord, schep er een deel risotto in en druk lichtjes aan. Schep er een deel tartaar op en druk eveneens licht aan. Snijd het loof fijn en garneer het bovenop de zalm. Verwijder de ring en dien meteen op.

Je kunt de zalm ook in iets grotere blokjes snijden en dan samen met de citroen door de risotto roeren. Schep het dan zonder serveerring direct op het bord en garneer met venkelloof.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*