Pizzabodem (versie 2)

Deze versie is op basis van haver- en gierstmeel i.p.v. sojameel in het eerste recept. Ik heb ook een deel rijstebloem vervangen door ketanmeel (kleefrijst). De rest van het recept blijft hetzelfde. Echter, de smaak is rijker en de bodem heeft een betere textuur. Te veel rijstmeel, zoals in de eerste versie, geeft het deeg een zanderige bite en maakt de bodem ietwat droog. Versie 2 is in tegenstelling krokant, niet droog en zacht van binnen. Je kunt het deeg zoals bij de eerste versie een nacht in de koelkast wegzetten, maar dat hoeft bij dit recept niet.

pizzabodem19

  • Ingrediënten
  • 50 g vers gemalen havervlokken (of ‘het iets fijnere’ havermeel uit een pak)*
  • 50 g gierstmeel*
  • 50 g rijstebloem, plus extra om uit te rollen
  • 50 g ketanmeel (kleefrijst)*
  • 6 g psylliumhusk*
  • 4 g gist
  • 4 g suiker
  • 150 g water, licht verwarmd handwarm
  • 3 g zout
  • 1 el olijfolie, plus extra om te besprenkelen
  • 1 eiwit
  • Topping
  • 100 ml passata (gezeefde tomaten)
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl gedroogde oregano
  • peper en zout naar smaak
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 1 blikje ansjovis
  • aantal blaadjes basilicum

*Waar koop ik deze producten?

  1. Maal de havervlokken in een keukenmachine tot meel of gebruik havermeel uit pak (dit laatste geeft een iets mooier deeg). Meng in een kom de droge ingrediënten, behalve het zout, door elkaar en voeg het water toe. Mix met een elektrische mixer met kloppers (dus geen deeghaken) het deeg tot alles goed gemengd is. Voeg het zout, de olijfolie en het eiwit toe en mix nogmaals tot een mooi deeg (ca. een minuut).
    pizzabodem1    pizzabodem2
    pizzabodem3    pizzabodem4
  2. Schep het deeg bij elkaar tot een hoopje en dek de kom af met huishoudfolie. Laat het deeg een uur tot anderhalf uur rusten.
    pizzabodem5
  3. Leg op een werkvlak een groot stuk bakpapier en bestrooi het met rijstebloem. Leg het deeg in het midden van het bakpapier en druk het met de handen plat tot een dikte van ongeveer ½ tot 1 cm dik.
    pizzabodem7    pizzabodem8
    pizzabodem9    pizzabodem10
  4. Bestrooi het deeg met rijstebloem en rol het uit tot een diameter van ca. 35 cm. De randen van het deeg zullen iets gescheurd zijn. Sla de randen 1 tot 2 cm naar binnen en druk goed aan. Je hebt nu een bodem met een diameter van ca. 32 cm. Verwijder het overtollige meel van het bakpapier en dek het deeg af met huishoudfolie. Laat het deeg wederom rusten, ditmaal 30 minuten.
    pizzabodem11    pizzabodem12
  5. Verhit ondertussen de oven met een pizzasteen voor op 220 °C, maak de pizzasaus** en snijd de ingrediënten voor de topping.
    pizzabodem14    pizzabodem16
    pizzabodem17    pizzabodem18
  6. Verwijder na de rust het huishoudfolie en trek het deeg met bakpapier op een bord of pizzaplaat en laat hiervan de bodem met bakpapier op de pizza steen glijden. Bak de pizzabodem 8 minuten. Haal de pizza uit de oven en verwijder het bakpapier van de onderkant. Leg de pizza op een plat bord of pizzaplaat en bestrijk het dun met pizzasaus en beleg het naar keuze. Op de foto heb ik de pizza belegd met buffelmozzarella, ansjovis en basilicum. Schuif de pizza met behulp van het bord of de pizzaplaat weer op de pizzasteen. Ditmaal dus zonder bakpapier. Bak de pizza tot de kaas gesmolten is en de randen van de pizza bruin zijn (ca. 8 minuten). Haal de pizza uit de oven en besprenkel de pizza met olijfolie en serveer direct.

**Doe voor de pizzasaus 100 ml passata, 1tl gedroogde oregano, 1 teen knoflook in een mengbeker en pureer het glad met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.

pizzabodem21    pizzabodem22
pizzabodem23

8 Replies to “Pizzabodem (versie 2)”

  1. Ziet er professioneel uit en de meelmengeling lijkt me heerlijk, ik hou ook van havermeel, dat benadert de broodsmaak heel goed. Bedankt voor het recept!

    • Beste Inostrate,
      Ik vind dit nog steeds een superbodem. Onlangs de 50 g rijstebloem vervangen door 50 g tapiocameel. Hierdoor wordt het deeg een stuk zachter. Echter, mijn voorkeur gaat uit naar rijstebloem.

      • Ik heb dit recept net geprobeerd en het was soepel om uit te rollen en heerlijk knapperig. De gouden tip voor mij was eerst even voorbakken zonder de vulling! Toprecept!

        • Bedankt Inostrate,
          Volgens een andere bezoeker kan je de pizza ook zonder voorbakken bereiden. Echter, ik heb het zelf nog niet geprobeerd.

    • Beste Sigrid,
      Pizzadeeg is een brooddeeg. Het deeg dat doorgaans voor pasteitjes wordt gebruikt is een bladerdeeg (boterdeeg). Helaas heb ik nog geen recept voor bladerdeeg op mijn foodblog. Bladerdeegrecepten zijn wel op internet te vinden. Zoek maar eens op “glutenvrij bladerdeeg recept”.

    • Beste Sabine,
      Je kan de pizza ook op een bakplaat bakken. Volg daarbij gewoon het recept.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*