Maïstortilla’s

Er zijn veel recepten van tortilla’s in omloop. De ene tortilla wordt van tarwebloem gemaakt, de ander enkel van maïs en weer een ander met een combinatie van die twee. Het ‘traditionele’ recept bestaat slechts uit maïsmeel (masa harina) en water. De maïs wordt eerst gekookt en dan vermalen tot meel. Gemengd met water wordt het tot een bal gekneed en tot tortilla’s gevormd. Het deeg wordt vervolgens in een hete pan een paar minuutjes gebakken.
Stijn van de website hotsausecommittee.be schreef me dat de echte tortilla’s worden gemaakt van genixtamaliseerde maïs. Een vreemd woord, hetgeen betekent dat de maïs in een calcium oplossing is gekookt. Hierdoor vindt er een chemische reactie plaats die ervoor zorgt dat de vitamines en mineralen in de maïskorrel beter op te nemen zijn door het lichaam. De meel is verkrijgbaar via hotsausecommittee, maar ook voor een tortilla pers, hete pepers, sauzen en recepten ben je hier aan het goede adres.
In het volgende recept wordt ook enkel gebruik gemaakt van maïsmeel. De tortilla’s krijgen meer smaak door het toevoegen van reuzel (varkensvet) en zout. De vlozaadvezels geven het deeg meer veerkracht. Verse tortilla’s zijn overigens makkelijk en snel te maken en zijn veel smaakvoller dan voorverpakte uit de supermarkt. En natuurlijk gegarandeerd glutenvrij. Ik gebruik maïsmeel van het merk Zizo, vaak te verkrijgen bij het reformhuis.

maïs tortilla met vulling

 • Ingrediënten (voor 4 tortilla’s)
 • 220 g maïsmeel, plus extra om te bestuiven
 • 14 g psylliumhusk/ vlozaadvezels*
 • 1 tl zout
 • 40 g reuzel
 • 200 g water, lauwwarm

*Waar koop ik dit product?

tortilla plat drukkenMaal het meel in een keukenmachine voor een fijne textuur. Meng in een kom de droge ingrediënten door elkaar. Verkruimel het vet erdoor en voeg het lauwwarme water toe. In het begin is het een tamelijk nat deeg maar zodra de vezels het water hebben opgenomen is het goed bewerkbaar. Laat het deeg daarom 5 minuten afgedekt staan voordat je verder gaat. Verdeel het deeg in vieren of vijven en maak er bolletjes van.

tortilla uitrollenBestuif een werkplek en een bolletje met maïsmeel en druk het deeg met de hand of met een  pan zo plat mogelijk. Rol het deeg, met regelmatig bestuiven en omkeren, uit tot een dunne lap. Gebruik een deegschraper om het deeg los te maken van het werkvlak en om te keren. De randen zijn brokkelig en kunnen worden weggesneden.

Verhit een pan met dikke bodem op hoog vuur en bak het deeg een minuutje (afhankelijk van de hitte) tot het iets is gekleurd en zich heeft opgeblazen. Draai om en bak nog eens een kleine minuut. Haal de tortilla uit de pan en leg het op een bord en dek af met een handdoek. Bak de rest. Met de restjes deeg kan je nog een kleine tortilla maken. Als het te droog is voeg dan water toe.

tortilla gebakken

5 Replies to “Maïstortilla’s”

 1. Oh, wat een goed idee om fiberhusk toe te voegen!
  De laatste keer dat ik tortilla’s probeerde, mislukte ze barmelijk.
  Ik ga het nog een keertje proberen, met fiberhusk en reuzel.

 2. Hoi, is er misschien iets dat als alternatief voor reuzel kan dienen? Mijn darmen kunnen slecht vet verteren, dus ik ben bang dat het met reuzel mis gaat..

  • Beste Sabine,
   Je zou kokosolie kunnen proberen als je dat kan verdragen. Zorg er wel voor dat de kokosolie zacht of vloeibaar is als je het gaat verwerken.

 3. Échte traditionele maïstortillas worden inderdaad gemaakt van “genixtamaliseerde” mais. Tortillas van maismeel zijn minder van smaak, kwaliteit en voedingswaarde.

  De traditionele maïstortillas zijn te verkrijgen vía Tortilleria Taiyari (tortilla bakkerij Taiyari) de enige traditionele tortilla bakkerij in Nederland die zelf de maïs nixtamaliseerd en verwerkt tot verse tortillas. http://Www.taiyari.nl of Facebook: Tortilleria Taiyari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*