Kruimeldeeg van boekweitmeel (met champignon-preitaart recept)

Een heerlijke kruimeldeegbodem voor een hartige taart gemaakt van boekweitmeel en roomboter.
Als voorbeeldrecept een champignon-preitaart, maar de bodem is ook perfect voor een quiche Lorraine of een andere hartige taart.
Zorg ervoor dat de vulling (naar keuze) voorgekookt of gebakken en niet te nat is. Overtollig vocht dient afgegoten te worden zodat de bodem goed gaart. Giet het room-eimengsel tot net onder de rand van de kruimeldeeg. Tijdens het bakken zet het namelijk nog iets uit.

boekweitkruimeldeeg10

  • Kruimeldeeg van boekweitmeel
  • 125 g boekweitmeel, plus extra om uit te rollen
  • 60 g roomboter, koud en in blokjes
  • ½ tl zout
  • 50 g koud water
  • De vulling
  • 1 grote prei, in ringen
  • 250 g champignons, in plakjes
  • 5 plakken prosciutto (bijvoorbeeld parmaham)
  • olijfolie
  • Room-eimengsel
  • 100 ml slagroom
  • 1 groot ei
  • vers geraspte nootmuskaat
  • zout en peper
  • Taartdressing
  • 1 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • handje vol platte peterselie, grof gehakt
  1.  Verhit de oven voor op 180°C en zet een vorm (met anti-aanbaklaag) met losse bodem en een diameter van 18 cm klaar.
    boekweitkruimeldeeg    boekweitkruimeldeeg1boekweitkruimeldeeg2    boekweitkruimeldeeg3
  2. Verkruimel de roomboter met de vingertoppen door het meel en het zout. Voeg het water toe en kneed het mengsel tot een mooi egaal deeg. Maak er een bal van en leg ze op een met meel bestoven werkvlak. Druk de bal met de hand plat en bestrooi ook het deeg met meel. Rol het deeg uit tot een diameter van ca. 22 cm en schuif er een stuk bakpapier onder. Als het deeg nog aan het werkvlak kleeft, maak het dan eerst los met een deegschraper. Til het bakpapier met het deeg op en laat het deeg in de vorm glijden. Duw voorzichtig de rand van het deeg in de vorm en snijd het overtollige er van af. Prik met een vork gaatjes in het deeg en zet afgedekt (huishoudfolie) een kwartier in koelkast. Maak ondertussen de vulling klaar.
    boekweitkruimeldeeg4    boekweitkruimeldeeg5boekweitkruimeldeeg6    boekweitkruimeldeeg7

Champignon-preitaart

  1. Bak de preiringen op middelhoog vuur in een scheut olijfolie tot ze wat zachter worden. Voeg de champignonplakjes toe en bak ook deze tot ze zacht zijn en geslonken.
    boekweitkruimeldeeg8    boekweitkruimeldeeg9
  2. Klop het ei met de room los en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  3. Verdeel het champignon-preimengsel over de bodem en leg er de plakken prosciutto op. Giet er de room over tot net onder de rand. Bak de taart 40 minuten in het midden van de oven goudbruin.
  4. Maak ondertussen de dressing door de ingrediënten door elkaar te mengen. Haal de taart uit de oven en laat het nog even in de vorm staan. Verwijder de vorm, snijd de taart in stukken en dien op met een beetje dressing.
    boekweitkruimeldeeg11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*