Hommage aan de vrouw

Een gerecht geïnspireerd door de vrouw. Er zullen vele verschijnen in het nieuwe restaurant ‘The Jane’ in Antwerpen van Sergio Herman en Nick Bril. In het restaurant staat namelijk de vrouw centraal. Dat geldt dus niet alleen voor de naam, maar ook voor de gerechten en de uitstraling.
Accor hotels’ heeft foodbloggers gevraagd naar hun meest vrouwelijke gerecht. Deze vraag vind ik enigszins dubieus, want wat is een vrouwelijk gerecht? Moet ik daarbij denken aan chocolade toetjes, caloriearm en vooral gezonde gerechten of kan het van alles zijn, zolang het gerecht maar geïnspireerd is door een vrouw.
Ik ben de uitdaging aangegaan en heb de volgende ‘ideale’ eigenschappen van de vrouw er in verwerkt: zorgzaam, elegant, subtiel, spannend, zacht, zoet, stoer en toegankelijk.

Pastinaaksoep met gebakken wijting en prosciutto
Een romige soep met de zacht zoete smaak van pastinaak en de subtiele smaak en malse en magere vlees van de wijting. De soep wordt afgemaakt met een scheutje ahornsiroop met een hout en karamelsmaak en geserveerd met uitgebakken proscuitto. De soep is geschikt als hoofdgerecht, maar verdeel de soep en de vis over 4 kleine borden als je het als voorgerecht opdient.

pastinaaksoep_met_wijting_boven

  • Ingrediënten (voor 2 personen)
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui
  • 275 g pastinaak, geschild
  • 500 ml groentebouillon
  • 150 ml amandelmelk
  • 7 witte peperkorrels
  • ahornsiroop, A kwaliteit
  • 2 grote plakken prosciutto
  • 2 el roomboter
  • 4 wijting filets
  • peper en zout
  • ½ citroen
  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Snijd de ui fijn en fruit op middelmatig vuur glazig. Snijd ondertussen de pastinaak in stukken en roer ze door de ui. Giet de bouillon en de witte peperkorrels erbij en laat op laag vuur pruttelen tot de pastinaak gaar en zacht is. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer glad. Voeg de melk toe en pureer nog even. Breng de de soep, als nodig, op smaak met zout en houd warm.
  3. Verhit een  koekenpan op middelhoog vuur voor en bak de prosciutto uit. Keer tijdens het bakken de plakken een keer om. Haal ze uit de pan en zet apart. Breek ze eventueel in stukken.pastinaaksoep met wijting closeup
  4. Verhit in een andere koekenpan (ovenvast) met dikke bodem de boter op middelhoog vuur. Breng de wijting filets op smaak met peper en een klein beetje zout en bak de vis op de huid tot dat deze bruin is (ca. 2 minuten). Keer de filets om in de boter en zet de pan nog een halve minuut in de oven. Haal uit de oven en besprenkel de vis met een beetje citroensap. Bij gebrek aan een ovenvaste pan kan je ook een braadslede gebruiken. Verwarm de braadslede even voor in de oven en vet in met een beetje gesmolten boter.
  5. Verdeel de soep over twee soepborden en leg de filets in de soep. Schenk er een beetje ahornsiroop omheen en leg een paar stukjes prosciutto op de rand van het bord.

One Reply to “Hommage aan de vrouw”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*