Haring zuurkoolsalade

Deze salade is snel te bereiden, zeer smaakvol en bevat de vijf basissmaken. Zoet van de appel, zuur van de zuurkool, bitter van de ui, zout en umami van de vis. Wil je er nog een extra twist aan geven, schaaf dan een paar plakjes truffel en strooi ze over de salade. Ik maak mijn mayonaise altijd zelf, maar gebruik gerust goede uit de supermarkt.

haring_zuurkoolsalade

  • Ingrediënten (voor 2 personen)
  • mayonaise
  • 2 eierdooiers, op kamertemperatuur
  • ca. 2 dl zonnebloemolie
  • 1 tl dijon mosterd
  • sap van een ½ citroen, of naar smaak
  • zout naar smaak
  • 150 g zuurkool, uitgelekt
  • 1 rode appel
  • 2 haringen, schoongemaakt
  • ½ rode ui, in dunne halve ringen
  • 2 eieren
  • dressing
  • 2 el mayonaise
  • 2 el olijfolie, ik gebruik picudo-olijfolie van Valderrama
  • 2 el citroensap
  • 1 tl dijon mosterd
  • zout naar smaak
  1. Doe voor de mayonaise de eierdooiers in een kom (niet te groot, maar groot genoeg voor de elektrische mixer) en draai de eierdooiers los. Blijf mixen en giet met de andere hand druppelsgewijs de olie er bij. Wanneer ongeveer een 3e van de olie is toegevoegd, kan je het er in een straaltje bij gieten. Mix tot de massa dik is geworden. Voeg dan de mosterd, citroensap en zout naar smaak toe en roer goed door.
  2. Kook de 2 eieren gaar, verwijder de eierschaal en snijd in vieren.
  3. Doe de zuurkool in een grote kom en trek het met 2 vorken los. Snijd de appel in vieren, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes. Snijd ook de haring in stukken en voeg samen met de appel, halve uienringen en eieren toe aan de zuurkool.
  4. Roer voor de dressing alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak met een beetje zout.
  5. Giet de dressing in de kom en meng het door de andere ingrediënten. Verdeel de salade over 2 borden en serveer direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*