Effe wachtuh… Glutenvrije pizza!

Het heeft even geduurd voordat ik een goed pizzadeeg had. Na vele mislukkingen en ergernissen is het dan toch gelukt. Een dunne luchtige pizza met een zeer goede smaak en gemakkelijk te maken. Veel glutenvrije pizza’s of recepten bevatten veelal zetmeelproducten waardoor de korst erg hard wordt en knispert tussen de tanden, hetgeen me doet denken aan plastic (niet dat ik dat ooit heb gegeten, maar het is taai en hard als je het tussen de tanden zet). Onaangenaam en verreweg van lekker. Met dit deeg kan je alle kanten op omdat het goed is uit te rollen. Voor een dunne Italiaanse korst rol je het deeg dun uit en voor een American pizza laat je het deeg wat dikker. De beste smaak krijg je door het deeg 24 uur weg zetten in de koelkast, dus neem de tijd. Je kunt deze stap ook overslaan en gelijk beginnen met het uitrollen. Vergeet dan niet eerst de oven voor te verhitten en het water licht te verwarmen.

glutenvrije pizza slize

  • Ingrediënten (pizzabodem)
  • 50 g sojameel
  • 150 g rijstebloem, plus extra om te bestuiven
  • 6 g psylliumhusk/ vlozaadvezels*
  • 4 g suiker
  • 4 gram instant gist
  • 3 g zout
  • 150 g water
  • 1 eiwit (30 g)
  • 1 el olijfolie

*Waar koop ik dit product?

  1. Roer de droge ingrediënten in een kom door elkaar. Doe het water samen met het eiwit en de olijfolie bij de droge ingrediënten. Gebruik een mixer met kloppers (dus geen deeghakken) om alles goed te mengen.
  2. Schep het deeg in een kom (niet van metaal) en dek het deeg goed af met huishoudfolie. Zet het ca. 24 uur in de koelkast.
  3. Haal het deeg een uur van te voren uit de koelkast en verhit de oven met pizzasteen voor op 200 °C.
  4. Leg een stuk bakpapier op het aanrecht en bestrooi met rijstebloem. Schep met een deegschraper of spatel het deeg op het bakpapier. Druk het deeg met de schraper plat tot een ronde en plak van ca. 2 cm dik. Bestrooi het deeg licht met rijstebloem en rol het behoedzaam uit tot de gewenste dikte. Bestrooi tussendoor met extra bloem om plakken van de deegroller te voorkomen. Vouw nu de rand (met behulp van de deegschraper) een tot twee centimeter naar binnen toe en druk de naden goed aan. De rand is nu twee maal zo dik. Dek het deeg af met huishoudfolie en laat 20 minuten op een warme plek rusten.
  5. Ondertussen heb je tijd om de saus te maken en de ingrediënten te snijden. Hieronder een recept voor een snelle tomatensaus.
  6. Verwijder de folie en schuif het deeg met bakpapier op een kleine bakplaat of pizzaplaat. Gebruik de achterkant van de plaat zodat de pizza er gemakkelijk af kan glijden. Laat nu het deeg met bakpapier van de plaat op de hete steen glijden en bak 8 minuten, tot ze licht gekleurd is. Haal de pizzabodem met behulp van de bakplaat weer uit de oven (laat de pizzasteen in de oven). Keer de pizza om en verwijder voorzichtig het bakpapier. Laat even uitstomen en keer de bodem weer om en leg het terug op het bakpapier.
  7. Smeer een beetje saus dun uit over de bodem en beleg de pizza naar keuze. De pizza op de foto is belegd met dunne plakken mozzarella, basilicum en een scheut olijfolie. Schuif de belegde pizza met of zonder bakpapier weer op de steen en bak de pizza in ca. 10 minuten af.
  • Ingrediënten snelle pizzasaus
  • gezeefde tomaten (passata), ca. 150 ml
  • 1 teen knoflook, fijn gehakt
  • 1 à 2 tl zeezout, naar smaak en of de passata al gezouten is
  • een draai van de pepermolen
  • 1 tl gedroogde oregano

Roer de ingrediënten door elkaar.

6 Replies to “Effe wachtuh… Glutenvrije pizza!”

  1. Hallo Weltevreten 😉

    Ik zou het recept graag uitproberen, maar weet je ook een goede vervanger voor het sojameel? (ben ik allergisch voor). Ben dol op pizza en al tijden op zoek naar een goed glutenvrij recept (mag dus ook geen tarwe…).

    Hoor het graag!
    groeten van een Smulpaap

    • Beste Smulpaap,
      Hoewel ik het nog nooit geprobeerd heb, kan havermeel een goede vervanger zijn voor sojameel. Sojameel kan meer vocht opnemen dan bijvoorbeeld rijstebloem of boekweitmeel, dus het is wellicht noodzakelijk om de hoeveelheid water te reduceren bij gebruik van een ander meel. De juiste verhouding kan ik je nu niet geven, maar ik denk dat je met havermeel de hoeveelheid water uit het recept kan aanhouden. Ik ga dit i.i.g. een keer proberen. Havermeel kan je zelf maken door havervlokken tot meel te malen in een keukenmachine. Het is her en der ook verkrijgbaar als meel.
      Ik gebruik steeds minder sojameel en wil het uiteindelijk uit mijn voedingspatroon wegnemen. De reden dat ik rijstebloem en sojameel heb gebruikt is voor een neutrale smaak, vergelijkbaar met een pizzadeeg van tarwebloem.
      Kokosvezelmeel kan ook gebruikt worden, hoewel ze nog meer water kan opnemen dan sojameel. Wellicht dat je bij het gebruik hiervan juist meer water moet toevoegen.

  2. De bodem van pizza versie 2 is heerlijk, ik heb de pizza niet voorgebakken maar direkt belegd en op een voorverwarmde pizzasteen gelegd en op 200 graden in ong 15 a 20 minuten gebakken. Zeer goed gelukt?

  3. wat een goede site! erg fijne recepten, ga je zeker volgen!
    vraagje: het rijstebloem wat je noemt, is dat echt wit rijstebloem, soort zetmeelachtig of andere?

    • Dank je voor het compliment Fleur,
      De rijstebloem die ik gebruik is gewoon gemalen witte rijst. Je kan ook volkoren rijstmeel gebruiken, hetgeen gemalen bruine rijst is (zilvervliesrijst).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*