Tiramisu

Mijn meest favoriete dessert uit de Italiaanse keuken. Velen die ik voorgeschoteld heb gekregen of zelf heb gemaakt waren erg smaakloos. De fouten daarbij waren veelal een te waterig biscuit, geen koffiesmaak, geen stevige of luchtige crème en het gebrek aan likeur of dessertwijn. Ik heb verscheidende variaties geprobeerd in de samenstelling van de crèmelaag, de bodem en het gebruik van drank. Het volgende recept gebruik ik al jaren en heb ik sinds kort succesvol ‘glutenvrij’ herschreven. In het oude recept maakte ik gebruik van lange vingers gemaakt van tarwebloem. In het glutenvrije recept gebruik ik een biscuit. Het biscuit maak ik zelf, omdat glutenvrije lange vingers niet altijd te koop zijn en qua smaak ook te wensen overlaat. Een vers biscuit is daarom een ‘must’. Pas op dat je niet te veel koffie gebruikt omdat het anders een waterig en smaakloos dessert wordt.

tiramisu

  • Ingrediënten (voor 6 pers.)
  • biscuit
  • 2 grote eieren
  • 75 g rietsuiker
  • 35 g rijstebloem
  • 20 g sojameel
  • roomboter om in te vetten
  • 1 grote eidooier
  • 75 g rietsuiker
  • 2 grote eiwitten
  • 250 g mascarpone
  • 25 ml amaretto, of een andere likeur of dessertwijn
  • 2 espresso à 25 ml per kopje
  • rauwe cacao om te bestrooien
  1. Maak eerst het biscuit. Verwarm de oven voor op 200°C en vet een braadslede/bakblik in van ca. 22x30cm. Leg daar in een stuk bakpapier dat tegen de randen oploopt en vet ook het bakpapier goed in.
  2. Doe de eieren en rietsuiker in een kom en klop het met een elektrische mixer een paar minuten tot een witte luchtige massa ontstaat. Meng de bloem en de meel in een kleine kom en zeef het uit boven het eibeslag. Spatel het bloemmengsel met de vouwtechniek door het beslag en schenk het uit over het blik. Houd het blik schuin naar alle kanten zodat het mengsel zich gelijkmatig verdeelt. Zet het blik in het midden van de oven en bak 8 minuten tot de bovenkant bruin is geworden. Haal de biscuit voorzichtig met bakpapier uit de vorm en laat op een fijn rooster afkoelen.
  3. Zet 2 espressokoffie en laat afkoelen. Maak nu de crème. Klop met een garde 1 grote eidooier met de suiker los. Je hoeft het niet luchtig te kloppen. Klop de mascarpone en vervolgens de amaretto door het eimengsel tot een gladde massa. Klop de eiwitten stijf in een schone kom met schone kloppers. Spatel het eiwit in 2 delen door het eimengsel tot een luchtig egale massa.
  4. Snijd de afgekoelde biscuit in tweeën en bekleed een passende vorm (ca. 22x15cm) met huishoudfolie waarbij de folie over de rand heen hangt. Hiermee kan je straks de tiramisu makkelijk uit de vorm halen. Verdeel 1 espresso over een vlak bord en leg er 1 deel biscuit (houd de bovenkant van het biscuit boven) op en laat het de koffie opnemen. Leg het biscuit direct nadat de koffie is opgenomen in de vorm en verdeel er de helft van de crème over. Herhaal dit proces met de resterende biscuit en crème en zet de tiramisu min. 6 uur afgedekt weg in de koelkast.
  5. Trek de tiramisu bij het plastic uit de vorm en snijd in 6 stukken. Zeef er cacao over en serveer.

3 Replies to “Tiramisu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*