Rijstpudding met mangochutney

Met deze afsluiter kan je de gasten echt verrassen. ‘Rijstpudding’ klinkt natuurlijk niet zo bijzonder, maar dat is deze wel. In dit recept wordt gebruik gemaakt van amandelmelk en kokosmelk, en is daarmee lactosevrij. Daarnaast geven de specerijen in het gerecht een echte smaakexplosie. Het gerecht is gemakkelijk te bereiden en kan eigenlijk niet mislukken.  De chutney kan je eventueel een dag van te voren maken.

rijstpudding_met_mangochutney_staand

  • Ingrediënten (voor 4 personen)
  • mangochutney
  • ½ tl karwijzaad
  • ½ tl anijszaad
  • ½ tl korianderzaad
  • 1 rijpe mango
  • 4 medjoul dadels
  • ½ rawit peper
  • 2 el citroensap
  • rijstpudding
  • 250 ml amandelmelk
  • 250 ml kokosmelk
  • 90 g risottorijst
  • 4 kardemompeulen
  • 90 g rietsuiker
  • 4 eidooiers
  1. Begin met het bereiden van de chutney. Verhit een koekenpan en rooster de zaden tot ze geuren. Maal ze in een vijzel fijn. Snijd het vruchtvlees van de mango en de dadels in kleine stukken en verwijder het zaad en zaadlijsten uit de peper. Breng de mango, dadels, peper en specerijen in een pan met een paar el water aan de kook en laat afgedekt op laag vuur pruttelen. Roer af en toe door en kook de mango zacht.
  2. Haal de halve peper uit de chutney, voeg de citroensap toe en pureer de chutney fijn met een staafmixer. Druk met een pollepel de chutney vervolgens door een fijne zeef. Zet apart of dek af en bewaar tot gebruik in de koelkast.
  3. Kneus de kardemompeulen en doe ze samen met de rijst en melk in een pan. Kook de rijst op laag vuur beetgaar (al dente) en roer regelmatig door.
  4. Doe de eidooiers met de suiker in een kom en klop met een garde goed door. Voeg ⅓ van de rijst, per eetlepel, al roerend aan het eimengsel toe. Giet het eimengsel bij de rest van de rijst en zet de pan terug op het vuur. Gaar het eigeel al roerend (ik gebruik een siliconen spatel) op laag vuur en laat het rijstmengsel niet koken. Als het mengsel dik vloeibaar is dan heeft het ei zijn werk gedaan.
  5. Schenk over in 4 bakjes. Brand met een keukengasbrander eventueel de bovenkant van de pudding en schep er een eetlepel mango chutney op (als de chutney uit de koelkast komt warm het dan eerst op). Serveer direct.

 

rijstpudding_met_mangochutney

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*