Chocoladefondant zonder bloem

We kennen allemaal het recept van Gordon Ramsay. Hier was ik ook erg lovend over totdat ik een glutenvrije versie moest verzinnen. In het begin experimenteerde ik met verschillende soorten meel zoals boekweit- en quinoameel, maar stuitte steeds tegen hun krachtige smaak. Rijstebloem viel me ook erg tegen. Kortom de meel moest uit het recept. Na wat geëxperimenteer heb ik de bloem vervangen door cacaopoeder. Conclusie: Goddelijk, en veel smaakvoller en zachter dan de bloemvariant. Daarbij, half rauwe bloem in mijn dessert bevalt me toch niet.

chocoladefondant zonder bloem

  • Ingrediënten
  • 50 g roomboter, plus extra voor het invetten
  • 50 g pure chocolade, ik gebruik Swiss 72% cacao
  • 1 ei
  • 1 eierdooier
  • 50 g rietsuiker
  • 17 g rauwe cacao (biologisch), gezeefd
  • evt. poedersuiker, ter garnering

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet met een kwastje 2 ramekins van ø 8,5 cm goed in met roomboter en schep wat van de cacaopoeder in de vormpjes. Draai de vormpjes tot de hele binnenkant is bedekt met de cacao. Klop op de onderkant van de vormpjes en vang het overtollige cacao weer op. Dit heb je later nodig.

Smelt de boter en de chocolade au bain-marie, zet opzij en laat iets afkoelen. Let op, er mag geen water bij het chocolademengsel komen, dus zorg ook dat de onderkant van de kom droog is.

Doe in een andere kom de suiker, het ei en de eidooier en klop met een elektrische mixer schuimig en lichtgeel.

Voeg de chocolade aan het eimengsel toe en spatel het luchtig door.

Spatel nu in 2 delen de cacaopoeder voorzichtig maar goed door.

Vul de ramekins met het mengsel zet 10 tot 11 min in het midden van de oven.

Haal uit de oven en snijd voor de zekerheid de bovenranden van de fondant los. Zet een bordje op de vorm, draai beide om en haal voorzichtig de vorm van de fondant. Bestrooi met poedersuiker en serveer direct. Als je de fondant nu aansnijd zal de kern er als chocoladelava uitlopen. Gebeurt dit niet dan heb je de fondant te lang gebakken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*