Zuurdesembrood met vijgen en pecannoten

Wederom een brood met zuurdesem. Ditmaal met vijgen en pecannoten. Dit brood gaat erg goed met oude kaas of blauwe kaas met honing. Maar ben je meer van de zoetigheid dan is chocoladepasta of appel-perenstroop ook aan te raden.

zuurdesembrood met vijg en pecannoot

  • Ingrediënten
  • 350 g zuurdesem
  • 300 g boekweitmeel
  • 275 g quinoameel*
  • 500 g water (24 °C)
  • 90 g gedroogde vijgen, in stukjes gesneden
  • 60 g pecannoten, gebroken
  • 5 g xanthaangom*
  • 10 g zout
  • 1 ei (ca. 50 g)
  • roomboter, om de vorm in te vetten

*waar koop ik deze producten?

Mix in een grote kom alle ingrediënten, behalve de vijgen en pecannoten, met een elektrische mixer met deeghaken of een standmixer tot alles goed gemend is. Schep af en toe het deeg met een deegschraper goed om. Voeg de vijgen en noten toe en mix nog een paar minuten goed door.

Vet een broodblik van 30x10cm in met roomboter en stort daarin het deeg. Druk met een natte spatel het deeg goed in de vorm tot je een egaal, enigszins vlakke bovenkant hebt. Maak met een nat mes een inkeping van een centimeter diep over de gehele lengte van het deeg. Doe de vorm in een plastic zak en knoop dicht. Laat het deeg 5 uur op kamertemperatuur (tussen 21°C en 24 °C) rijzen.

Verwarm de oven voor op 230 °C voor het eind van de rijstijd. Zet 10 minuten voordat je het brood in de oven doet een braadslede met kokend water onder in oven.

Haal het brood uit de plastic zak en zet in het midden van de oven. Bak het brood 12 minuten. Haal de braadslede met water uit de oven en verlaag de temperatuur naar 200 °C. Bak nog eens 38 tot 40 minuten.

Haal het brood uit de oven en stort het voorzichtig uit de vorm. Laat het brood helemaal afkoelen op een rooster.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*