Zuurdesembrood op basis van gierstmeel

Wauw, ik ben nóg verbaasd over hoe goed dit brood is gelukt. Hoe mooi het is gerezen, de zachte textuur en hoe heerlijk het smaakt. Het rijst zelfs beter dan een gistbrood. Toch is het niet zomaar uit de lucht komen vallen. Ik ben hier bijna 2 jaar mee bezig geweest, althans met het ontwikkelen van een luchtig voedzaam zuurdesembrood. Dit brood overtreft i.i.g. al mijn eerdere pogingen. Nieuw is het gebruik van gierstmeel en sorghummeel en het beperkte gebruik van zetmeelproducten. Bij glutenvrij supermarktbrood bestaat bijvoorbeeld meer dan de helft van het totale gewicht aan meel uit zetmeelproducten (bijvoorbeeld maïszetmeel, aardappelzetmeel e.d.). Daar komt nog bij dat het overige meel vaak rijstmeel/rijstebloem is. Ook niet heel voedzaam, dunkt me.
Het belangrijkste van dit brood is het zuurdesem, als dit niet actief en goed is zal het resultaat tegenvallen. Enige ervaring is dus wel handig, maar niet noodzakelijk. Het correct beoordelen van het desem is niet heel moeilijk. Lees hiervoor dit recept. Ik gebruik zuurdesem op basis van haver- en gierstmeel en water (verhouding in gewicht is 1:1:2). Vervang dus bij het recept ‘zuurdesem versie 2’ de boekweitmeel door gierstmeel.
Ik schrijf het bij bijna elk broodrecept, maar gebruik een bakvorm van Chicago Metallic (o.a. hier te bestellen). Deze hoef je niet in te vetten en zijn ijzersterk.

zuurdesembrood_gierst13

 • Ingrediënten
 • 300 g zuurdesem (op basis van haver- en gierstmeel)
 • 200 g gierstmeel*
 • 50 g sorghummeel*
 • 50 g tapiocameel*
 • 50 g arrowroot*
 • 10 g xanthaangom*
 • 8 g zout
 • 30 g kokosolie (zacht, desnoods gesmolten en afgekoeld)
 • 1 eiwit, van een middelgroot ei en op kamertemperatuur
 • 330 g water, kamertemperatuur
 • 1 tl appelazijn

*waar koop ik deze producten?

 1. Belangrijk: Voed het zuurdesem een halve dag (6 tot 10 uur) voordat je gaat beginnen. Bijvoorbeeld in de avond als je ‘s ochtends wilt beginnen met maken van het brood of in de ochtend als je ‘s avonds wilt afbakken. Het desem moet actief zijn en in volume zijn gestegen als je het brooddeeg gaat kneden. Als dat niet het geval is, begin dan niet met het recept.
 2. Zorg dat de kokosolie zacht is of smelt het in een pannetje op laag vuur en laat het helemaal afkoelen tot kamertemperatuur.
  zuurdesembrood_gierst1    zuurdesembrood_gierst2
  zuurdesembrood_gierst3    zuurdesembrood_gierst4
 3. Doe alle droge ingrediënten in een kom en mix het goed door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en schep daar het zuurdesem in, giet het eiwit, de kokosolie en de appelazijn erbij en schenk het water erover. Meng het met een electrische mixer met deeghaken door het meelmengsel en schep het deeg een paar keer met een deegschraper tussentijds om. Het deeg hoeft niet lang gekneed te worden maar wel goed.
 4. Schep het deeg in een bakvorm van 22x11x7cm van Chicago Metallic (of vet een ander broodblik eerst in met roomboter) en druk het goed in de vorm. Strijk de bovenkant met de deegschraper zo  glad mogelijk  en snijd de bovenkant van het brood in de lengte en breedte 1 cm diep in. Eerst in de lengte en dan vanuit het midden naar de zijkanten.
  zuurdesembrood_gierst5    zuurdesembrood_gierst6
  zuurdesembrood_gierst7    zuurdesembrood_gierst8
  zuurdesembrood_gierst9    zuurdesembrood_gierst10
 5. Zet een grote kom over het bakblik en laat het 5 tot 6 uur rusten op kamertemperatuur. Je kan de vorm ook afdekken met een stuk huishoudfolie dat licht met zonnebloemolie is ingevet. Het deeg zal boven het blik uit rijzen.*
  zuurdesembrood_gierst11    zuurdesembrood_gierst12
 6. Verwarm de oven voor op 230 °C en kook alvast water. Doe het kokende water in een braadslede en zet het op de bodem van de oven, of als je een grote oven hebt gewoon naast het brood. Zet het brood op de laagste stand (maar niet op de bodem) in de oven en bak het brood 70 minuten. Haal na 15 minuten de braadslede voorzichtig uit de oven en verlaag de temperatuur naar 200 °C. Doe deze handelingen snel maar voorzichtig zodoende er weinig warmte verloren gaat.
 7. Haal het brood uit de oven en los het voorzichtig op een rooster en laat het helemaal afkoelen.

*Het kan voorkomen dat het deeg niet tot nauwelijks rijst. Dit heeft te maken met de kwaliteit van het zuurdesem. Ga toch verder met het afbakken in de hoop dat de hitte van de oven het brood doet rijzen.

zuurdesembrood_gierst16

30 Replies to “Zuurdesembrood op basis van gierstmeel”

 1. Fijn recept, dank je wel voor het ontwikkelen en delen. Zou je kunnen vertellen wat voor jou de functie is van Tapioca meel, Xanthaangom, Arrowroot en de Appelazijn in je recept? Welke verbeteringen heb je gemerkt bij gebruik van deze artikelen.

  • Graag gedaan Mieke,
   Tapioca’zet’meel, xanthaangom en arrowroot bevatten alle een bindkracht, daar waar normaal gesproken gluten voor zorgt. Bijvoorbeeld gierst- en boekweitmeel bevatten te weinig bindkracht waardoor het deeg niet kan rijzen. De bovengenoemde producten zijn dus noodzakelijk om brood te bakken. Je kan bijvoorbeeld ook aardappelzetmeel of maiszetmeel gebruiken.
   Wat betreft het zuur, moet ik eerlijk bekennen dat ik dat klakkeloos heb overgenomen van andere broodrecepten. Je proeft er niets van, maar het zal ongetwijfeld het brood verbeteren in of houdbaarheid of textuur.

 2. Een hele goede morgen ?? bedankt voor dit geweldige recept, ik heb nooit geweten dat het maken van glutenvrij desem niet eens zo moeilijk is. Ik heb een vraag over het bakken, ik heb het broodje nu twee keer gebakken, maar 2x wilde het nauwelijks rijzen in vijf uur voor het bakken. Tijdens het bakken zelf rijst het wel, en het resultaat ziet er goed uit, maar het brood is vrij klef (alleen met een broodrooster is het brood goed te eten). Heb je misschien een idee wat er mis gaat? Ik ben er zelf iig achter gekomen dat ik beide keren koud water heb gebruikt ipv water op kamertemperatuur. Het desem zelf ziet er goed uit, vol met gaatjes. Misschien heb je een tip zodat mijn volgende broodje wel helemaal super wordt ??

  • Beste Sabine,
   Als je precies alle ingrediënten hebt gebruikt die staan aangegeven, kan het alleen aan het zuurdesem liggen. Controleer, voordat je het desem gebruikt, of het actief en gerezen is (zie de foto bij het zuurdesemrecept versie 2). Ik voed het desem de avond voordat ik het brood ga maken nog bij. De volgende ochtend is het actief en kan ik gelijk aan de slag met het brood. In de middag bak ik het brood dan af.
   Gebruik een eetlepel appelazijn i.p.v. de aangegeven tl. Hier proef je verder niets van. Houd de moed er in, op een gegeven moment rijzen jouw broodjes de oven uit!

   • Hoi,

    Bedankt voor je snelle reactie 🙂 , ik heb het geprobeerd met 1 eetlepel appelazijn, maar ook nu wilde het deeg in de wachtperiode voor het bakken niet rijzen. In de oven rijst het dan wel weer, maar het eindresultaat was weer een klef brood. Ik heb het desem ook voor dat ik ging slapen gevoed, maar het viel me op bij het maken van desem, dat pas na 24 uur er veel luchtbellen in het desem zitten. Mijn zus heeft jouw broodje ook gemaakt en bij haar rijst het deeg juist enorm en ze heeft een lekker luchtig brood. Ze vertelde me dat ik ook bij het maken van desem lauw water moest gebruiken. Ik heb tot nu toe koud water direct uit de kraan gebruikt. Ik heb het restje desem weggegooid en ik ga opnieuw beginnen, maar dan nu met lauw water, ik hoop dat het nu wel gaat werken, mocht je nog een tip hebben, dan hou ik me aanbevolen 😉

    • Beste Sabine,
     De tip van jouw zus kan je inderdaad toepassen. Met deze koude dagen is het in de kamer/keuken ook vaak wat kouder, zodoende het brood minder goed rijst. Warm water mag je gebruiken, hoewel ik altijd gelezen heb dat het desem daardoor negatief beïnvloed wordt (qua smaak). Je kan ook het deeg tijdens het rijzen warmer wegzetten. Bijvoorbeeld naast de verwarming of boven op de oven, als dat kan, tijdens het voorverwarmen ervan (dit zorgt ook voor een ‘boost’).
     Het kleffe brood is waarschijnlijk het gevolg van een onvoldoende gerezen brood. Het blijft dan te compact en het vocht kan niet goed verdampen tijdens het bakken (en afkoelen).
     Gebruik in jou geval het desem pas na 24 uur. Als je het gebruikt zonder dat het actief is, zal het resultaat tegenvallen. Wellicht dat je 50 g zuurdesem van je zus mag hebben waarmee je verder aan de slag kunt?
     Maar wederom succes toegewenst.

     • Een hele goedemorgen. Ik heb vanmorgen een broodje gebakken van het nieuw gemaakte desem en het is helaas weer nauwelijks gerezen en het is weer klef :(.

      Ik heb het desem helemaal opnieuw gemaakt, ik heb een digitale weegschaal gekocht, omdat ik eerst een analoge weegschaal gebruikte die niet al te nauwkeurig was. Ik heb lauw water ipv koud water gebruikt en langer dan 6-10 uur na het actief maken gewacht zodat er grote luchtbellen in zaten. Ook bij het maken van het deeg heb ik lauw water gebruikt. Ik heb het brood langer laten rijzen dan de 5-6 uur, gedeeltelijk in de oven op 30 graden, en het grootste gedeelte onder een plastic bak in de woonkamer. Het deeg is helaas helemaal niet gerezen, zelfs geen milimeter 🙁

      Ik heb vanmorgen het brood gebakken, eerst een kwartier op 230 (met een bakje water onderin de oven) en later heb ik ipv 70 minuten, 80 minuten het broodje gebakken, in de hoop dat het dan wat minder klef zou zijn..

     • Beste Sabine,
      Je beschrijving lijkt gewoon te kloppen. Wat betreft het desem komt het niet aan op de gram en moet het na een aantal dagen zichtbaar actief zijn. Soms duurt het wat langer. Ik gebruik overigens altijd kraanwater en verwarm het dan niet. Als je alle ingrediënten en hoeveelheden uit het recept hebt gebruikt, en je zuurdesem is actief, dan moet het deeg rijzen (al is het maar een 1cm). In de oven zal het deeg dan nog verder rijzen. Ik heb geen idee hoe ik je nu verder moet helpen. Als je in de buurt van ‘s-Gravenzande bent dan kan je bij mij eventueel wat zuurdesem ophalen. Dan weet je zeker dat het daar niet aan ligt. Neem dan contact op via het contactformulier op de website.
      Spijtig om te horen dat het niet wil lukken.

     • Hoi hoi, dat is grappig, ik heb zelf ook jaren in ‘s Gravenzande gewoond (jaren geleden), maar ik woon nu helaas aan de andere kant van Nederland (Enschede), ik blijf het gewoon proberen 🙂 Groetjes en bedankt voor alle hulp 🙂

     • Hoi,

      HET IS GELUKT!!! Mijn brood is bij poging 5 gaan rijzen 🙂
      Wat ik anders heb gedaan is:
      – ik heb van gierst mbv een oude koffiemolen giersmeel gemaakt
      – ik heb van havermout havermeel gemaakt,

      Het desem rees veel meer dan bij eerdere pogingen.

      Bij het maken van het meel heb ik de arrowroot vervangen door tapioca.

      Ik heb tijdens het rijzen de oven op 30 graden gezet, en een bakje water er onder gezet, en toen begon het te rijzen, toen het net boven het bakblik was gerezen heb ik de oven uitgezet. Het is toen flink verder gaan rijzen, en is bij het bakken weer wat ingezakt, maar dat mag de pret niet drukken, het broodje is nu heerlijk 🙂

      Dit wilde ik je even laten weten, bedankt voor alle hulp 🙂

     • Fijn dat het brood naar je zin is. Wat betreft de gierst en haver: in de beschrijving staat wel dat je meel van zowel haver als gierst moet gebruiken. Je kan geen haver- of gierstvlokken gebruiken voor het recept.
      De arrowroot kan je inderdaad vervangen door tapioca(zet)meel of maiszetmeel. Zij hebben nagenoeg dezelfde werking. Alleen de smaak verschilt van elkaar. Arrowroot heeft daarbij de meest neutrale smaak, maar is wel het duurst.
      Het inzakken kan door het teveel aan vocht komen (bakje water in de oven) of een te lange of snelle rijstijd. Probeer het de volgende keer precies zoals in het recept staat beschreven.
      Ik hoop dat het resultaat steeds beter wordt. Succes!

    • Ik heb ook de ervaring dat met heel fijn meel moeilijk zuurdesembrood is te bakken, het kan te compact worden. Iets grover meel geeft een betere luchtige structuur aan het deeg dus dat zelf malen is een heel goed idee. Ik heb net glutenvrije havermout van AH fijner gemalen en dit geeft aan een fijn (havermeel)mengsel meer grofheid. Maismeel voor fijne polenta is ook prima. Goed dat je door aanhouden dit hebt ontdekt. 😉

 3. ik heb vandaag je recept met succes gevolgd . het brood is goed gerezen en ziet er net uit als op je foto ! weliswaar was het maken van de zuurdesem wel een spannende thriller : wordt het actief of niet ? na 6 dagen kwam er dan toch eindelijk schot in het proces (gisterenmorgen) en vandaag dus met succes het brood gebakken . Het rijzen van het brood is pas in de oven goed op gang gekomen . Met de overschot van de zuurdesem ga ik overmorgen nog een brood bakken denk ik .
  Als ik pas binnen een week een brood wil bakken , kan ik dan elke dag nog meel toevoegen of zet ik het best in de frigo ?
  In elk geval bedankt voor je recept !
  Groetjes, Jan

  • Beste Jan,
   Goed om te lezen dat het brood is gelukt. Met een perfect zuurdesem rijst het brood eerst tot net over de rand van het bakblik en de rest gebeurt in de oven. Het probleem is, als het niet voldoende rijst voordat het in de oven gaat, dat het brood dan snel kan gaan scheuren (aan de zijkanten van het brood). Hiermee is de kans op ‘instorten’ van het brood groot als het na het bakken uit de vorm wordt gelost.
   Voor mij blijft het zuurdesem ook een moeilijke factor. De ene keer werkt het beter dan de andere. Zeker in deze koude wintermaanden, waarbij de kamertemperatuur vaak ook wat lager is.
   Jouw restant zuurdesem na gebruik gewoon weer aanvullen (desnoods in stappen) tot de gewenste hoeveelheid, wachten tot het actief is, en bakken maar.
   Als je het niet gelijk wilt gebruiken dan kan je het wegzetten in de koelkast. Voed het eerst bij met 50 g meel en 50g water en zet het dan gelijk in de koeling. Voor gebruik weer uit de koeling halen en gelijk weer voeden met water en meel. Vaak kan je het dan na een halve dag weer gebruiken. Soms duurt het wat langer.
   Succes met bakken.

 4. Hoi,
  even een vraagje over het meel soort. Mijn kinderen moeten glutenvrij eten maar mogen daarnaast geen haver en geen boekweit, dat is erg lastig. Waar kan ik het gierst meel mee aanvullen, teff of rijstmeel een id?
  gr truus

  • Beste Truus,
   Ik zou kikkererwtenmeel proberen en anders teffmeel of ‘volkoren’ rijstmeel. Ik heb het zelf overigens nooit geprobeerd, maar ik denk dat het geen probleem moet zijn.

 5. Wat ziet dit brood er geweldig goed uit met een mooie bolling, ik ga het recept maken als ik de meelsoorten in huis heb. Gierstmeel en sorghum zijn niet zo veel voorkomend. Ik ben het laatste jaar ook aan het experimenteren geweest met het maken van glutenvrij zuurdesem en heb daar pas een uitgebreid artikel met veel tips over geschreven in mijn dasanderekoek-blog. De omgevingstemperatuur en het water wat je gebruikt moeten tussen de 20 en 30 graden zijn, dan werken de micro-organismen het beste. In de winter kan het rijzen dan langer duren, gewoon wachten tot het deeg aan de rand van het bakblik staat.

  • Beste Inostrate,
   In plaats van sorghum kan je ook kikkererwtenmeel of havermeel gebruiken. Het klopt dat het rijzen in de zomer vaak beter gaat, waarschijnlijk ook omdat er meer micro-organisme in de lucht zit. Ik gebruik altijd kraanwater, dit komt vanzelf op kamertemperatuur.

 6. Omdat ik een overgevoeligheid voor gist, xanthaangom, guargom en nog vele andere e-nummers ben ik op zoek naar een glutenvrij zuurdesembrood met chiazaad/gemalen/lijnzaad/arrowroot/ maizena als bindmiddel. Hoe doe ik dit met de hoeveelheid water (vocht) bij 100% hydratie, dit omdat er bij deze produkten meer vocht moet worden gebruikt.Graag uw reaktie.

  • Beste Elmas,
   In plaats van xanthaangom kan je psyllium husk (ook wel vlozaad genoemd) gebruiken. Echter, gebruik meer psyllium husk dan xanthaangom. De exacte verhouding weet ik niet, maar het komt neer op ongeveer de dubbele hoeveelheid. Je kan het recept zuurdesembrood op basis van gierst gebruiken. Hierin zit weliswaar xanthaangom, maar vervang dit door 20 g psyllium husk. Ik zal binnenkort een een proef doen om te kijken of het resultaat gewenst is.

 7. Goedenmiddag, Allereerst hartelijk dank voor uw reaktie. Vandaag weer een poging ondernomen. Helaas niet gekeken naar uw antwoord. Dit keer zag mijn recept er zo uit: 150 gram gierstmeel (ik had niet meer) 50 gram rijstmeel, 50 gram quinoameel, 50 gram maizena, 50 gram arrowroot, 10 gram chiazaad (droog door het meel gedaan), 30 gram kokosolie gesmolten, volgens recept, 3 gram chiazaad in 27 gram water geweekt, omdat ik geen ei verdraag als eiwitvervanger, 330 gram water kamertemperatuur waarin ik de appelazijn heb gedaan. Juiste volgorde, eerst droge ingrediënten dan zuurdesem (die was erg dun een soort pannekoekenbeslag maar wel vol luchtbellen). Zuurdesem gisterenavond nog gevoed met gierstmeel. Dit 11 uur lang laten staan om te rijzen. Ik heb het cakebeslag (dit is mijn deeg nu geworden) in een ingevet cake/broodblik met keramische coating nu op de venster-bank staan om te rijzen. Omdat ik extreem sterk op alles reageer moet ik oppassen met haver, dat verstoort mijn nachtrust door een te veel aan energie. Het zuurdesem deels met havermeel maken gaat wel, maar dan verder geen havermeel meer in de recepten gebruiken. Nu maar afwachten of het iets doet en of het niet te klef gaat worden na het bakken. Ik laat nog wel weten of het is te (vr)eten. Groeten Elmas

  • Beste Elmas,
   Omdat je een compleet ander recept volgt kan ik weinig advies gegeven. Wel kan ik je ei-vervanger i.p.v. eieren en het toevoegen van bindmiddel (xanthaangom, psyllium husk, of andere) adviseren.
   Succes!

 8. Om 12.30 een half uur laten rijzen op ca. 30 graden in de oven.
  Deeg is erg nat en wil nauwelijks rijzen. Toch de oven warmer gezet en 20 min op 150 oC en onderin 20 minuten laten bakken, geen water in de oven beslag is zo nat. Daarna de oven op 200 oC gezet en weer 40 minuten laten bakken. Dan geprikt, maar alles nog te klef/nat. Oven op 205 oC gezet en nogmaals 30 min laten bakken. Weer geprikt, nog te klef. Oven op 175 oC gezet en nog 30 min. verder laten bakken. Oven was klaar en stopt automatisch. Even gewacht met uithalen en af laten koelen. Daarna getracht met omdraaien om het brood te storten. Geen schijn van kans, was als een steen en er niet uit te krijgen. Toen broodblik in een bak met koud water gezet en enige tijd laten staan. Nogmaals geprobeerd om het brood te storten, niet gelukt, te vast in de vorm gebakken. Nadat het brood goed koud was, met een silicone spatel voorzichtig de wanden los gestoken.Het heeft wel enige tijd geduurd voordat het brood aan alle zijkanten los was.
  Toen was het te storten. Aansnijden was erg slecht mogelijk omdat het een baksteen gelijk was.
  Na gelukte poging is het van binnen toch nog redelijk vochtig, maar de smaak is goed, alhoewel ik het met 8 gram zout wel erg zout vind. Volgende poging doe ik er slechts 6 gram zout in.
  Verder is de smaak goed. Als het lukt om er sneetjes brood van te snijden, doe ik het wel in de broodrooster om het wat minder klef te laten worden. Ik blijf het proberen, eens zal het me toch lukken. Dit was overigens de tweede poging. De eerste keer, bijna drie weken geleden leverde me ook een brood op dat nauwelijks was gerezen, maar het was wel enigszins zacht en snijdbaar.
  Ook toen was de smaak goed, niet in de vriezer gedaan en het is nog zonder schimmel, maar moet wel worden geroosterd, vanwege de ouderdom.Wat doe ik toch fout?

  • Beste Elmas,
   Als ik het goed begrijp dan heb je het deeg na bereiding slechts een half uur laten rijzen. Dit is te kort voor een zuurdesembrood. Mijn recept geeft 5 a 6 uur aan. Zuurdesem heeft een trage gisting in tegenstelling tot instant gist.
   Ik adviseer om de volgende keer de broodvorm in te vetten of te bekleden met bakpapier opdat je het brood makkelijk kan lossen.
   Ik begrijp dat het deeg erg nat en dus bijna vloeibaar was. Dit heeft tot gevolg dat het de lucht die tijdens het gisten vrijkomt niet kan worden vasthouden. Een deeg met te weinig water heeft daarentegen geen flexibiliteit om te rijzen. Er moet dus een deeg ontstaan met de dikte dat tussen een cakebeslag en een kneedbaar deeg ligt.
   Probeer je zoveel mogelijk aan mijn recept te houden. Het heeft mij immers ook veel mislukkingen gebracht tot ik uiteindelijk tot dit recept ben gekomen. Maar toch, de aanhouder wint.

 9. Het deeg heb ik niet een half uur laten rijzen maar eerst 11 uur lang op de vensterbank en daarna nog 30 minuten in de oven op ca. 30 graden. Totaal heeft het dus 11,5 uur gestaan om te rijzen.
  Behalve dat ik andere meelsoorten gebruikt heb, geen xanthaangom en eiwit, heb ik volgens mij de rest wel gedaan volgens de aanwijzingen. Ik heb geen nieuwe poging ondernomen. Het brood was met een paar dagen beschimmeld en ik heb het onaangesneden (was niet te snijden) in de afvalbak gegooid. Ik ga wel verder zoeken hoe ik het moet oplossen. In het boek Brood uit eigen oven staan ook nog recepten, echter alleen met glutenhoudend meel. Ik ben al zo lang bezig met zoeken en proberen, al in de jaren 80 heb ik pogingen ondernomen, ook allemaal mislukt. Ik heb nog gedroogd boekweit zuurdesem en quinoa zuurdesem in poedervorm gekocht, daar ga ik nu maar eens mee experimenteren, misschien is dat voor mij de oplossing. Zelfgemaakte zuurdesem lijkt niet te mogen, jammer. Mijn boekenkast staat vol met boeken over brood bakken, maar het is me nog steeds niet gelukt. Ik heb ook al eens zuurdesem gemaakt van teffmeel (dit verdraag ik nu ook niet meer) met een rode koolblad (hier schijnen de bacteriën van xanthaangom op te zitten) en een appelschil erin. Ook mislukt., jammer. Ik heb mijn voedingspatroon momenteel zo aangepast dat ik geen brood meer eet, maar 2 keer kook en ‘s morgens fruit/smoothie, want de glutenvrije (ook bio) broodsoorten die te koop worden aangeboden zijn echt niet te (vr)eten ofwel zitten er voor mij “onverdraagbare” ingrediënten in.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*