Zuurdesembrood met zaden

Het kost je een week om zuurdesem te maken, maar vervolgens heb je dat voor je leven. Maar omdat we toch al in een vluchtige tijd leven is het handig als je wat zuurdesem van een ander kan krijgen, en je hebt er niet veel van nodig. Wil je graag direct aan de slag met het zuurdesembrood en mocht je in de buurt zijn van ’s-Gravenzande, dan mag je het bij mij komen ophalen. Je krijgt dan 10 à 20 g zuurdesem, waarmee je binnen 24 uur genoeg zuurdesem kan maken voor het volgende brood. Reken dan wel op wat extra boekweit- en sojameel om het zuurdesem mee te maken.
Ik gebruik tegenwoordig voor het brood bakken de bakvormen van Chicago Metallic. Deze zijn van zware kwaliteit en beschikken over een uitstekende non-stick coating (25 jaar garantie). O.a. hier te bestellen.

zuurdesembrood met zaden

 • Ingrediënten
 • 350 g zuurdesem
 • 375 g boekweitmeel
 • 100 g sojameel
 • 100 g maïsmeel
 • 10 g zout
 • 10 g xanthaangom*
 • 1 groot ei
 • 575 g water
 • 100 g zaden (15 g sesamzaad, 35 g zonnebloempitten, 25 g lijnzaad, 25 g pompoenpitten)
 • evt. roomboter om in te vetten (niet nodig bij een Chicago Metallic bakvorm)

*Waar koop ik dit product?

 1. Vet evt. een vorm van ca. 25x13x8 cm in. Doe alle ingrediënten in een grote kom en meng met een elektrische mixer met deeghaken goed tot een mooi deeg. Schraap met een deegschraper het deeg tussentijds een paar keer om. Stort het deeg in de vorm en stamp het deeg met op-en-neer gaande beweging in de vorm. Ik gebruik hiervoor de kant van de deegschraper. Strijk de bovenkant glad met eveneens de deegschraper en snijd het deeg over de lengte 1 cm diep in met een scherp mes.
 2. Doe de vorm in een pedaalemmerzak en sluit de zak. Laat het deeg 5 tot 6 uur rijzen. Dit is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. In de zomer zal het sneller rijzen dan in de winter. Na de rijstijd moet het deeg duidelijk zichtbaar zijn gerezen. Snijd het deeg evt. nog een keer over de lengte in.
 3. Verwarm de oven voor op 230 °C. Ik zet de oventemperatuur altijd op de hoogste stand omdat tijdens het openen van de oven veel warmte verloren gaat. De uiteindelijke temperatuur is ca. 230 °C. Zet voordat je het deeg in de oven doet een braadslede met kokend water onder in de oven. Haal het brood uit de plastic zak en zet het in het midden van de oven. Bak het brood 12 minuten. Haal de braadslede voorzichtige uit de oven en verlaag de temperatuur naar 200 °C. Bak het brood gaar in 48 minuten (totale baktijd is dus 60 min.). Haal de vorm uit de oven en stort het brood voorzichtig op een rooster en laat het volledig afkoelen.

5 Replies to “Zuurdesembrood met zaden”

 1. Beste,

  Ziet er heerlijk uit, Maar weet u misschien een alternatief voor het sojameel en maïsmeel? Of heeft u dit zelf misschien geprobeerd?
  (Teffmeel, amandelmeel, kokosmeel, havermoutmeel heb ik sowieso in huis)

  Hartelijke Groet,

  Kim

  • Beste Kim,
   Volgende week kom ik met een nieuw broodrecept. Dit brood heeft een betere textuur, is langer houdbaar en bestaat uit boekweitmeel, kokos(vezel)meel en rijstmeel. Het is weliswaar een gistbrood maar de verhoudingen kunnen ook gebruikt worden om een zuurdesembrood van te bakken. Dat zal ik dan vermelden in de beschrijving. Een aantal van mijn huidige broodrecepten zal ik vervangen door nieuwe broodrecepten.
   Overigens kan je niet zomaar elke meelsoort vervangen door een andere. De ene meelsoort neemt meer water op en de ander heeft weer een betere bindkracht. Deze verschillen bepalen uiteindelijk de verhoudingen.

 2. Ik heb vandaag mijn desem begonnen, maar nu zie ik voor het maken van gelik welk brood , ik xanthaangom nodig heb. Is daar een vervanging voor ? Ik woon namelijk in Turkije , dus hier niet te vinden, en ook online bestellen zit er hier niet in . Ik ben benieuwd , heb boekwijt grof gemalen gevonden, en heb met een Thermomix , gemalen tot “blem” . Hoop dat dit ook werkt .

  • Beste Mia,
   In plaats van xanthaangom kan je dan het beste guargom (ook wel guaran) gebruiken. Eventueel kan je experimenteren met psylliumhusk/vlozaadvezels. Let wel, er moet een bindmiddel in zitten anders rijst het brood nauwelijks tot niet.

 3. Hallo Kim,
  Ik heb zojuist jouw brood uit de oven gehaald en ik ben erg blij met het resultaat.
  Ik bakte altijd al zuurdesem brood. Voornamelijk Rogge en sinds maandag volg ik het fodmap dieet.
  Ik had brood uit de winkel mee genomen en helaas niettevreten. Dus zo kwam ik op jouw site terecht en ik ben blij. Ik heb alleen het sojameel vervangen voor rijstmeel.
  Bedankt voor je heerlijke recept je hebt mij echt blij gemaakt.
  Knuffel Kaatje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*