Quinoa-zuurdesembrood

Wederom een zuurdesembrood. Het lijkt erop dat mijn zuurdesem steeds beter wordt. De bacteriecultuur is zich aan het versterken, naarmate ze langer wordt gevoed en ververst. Ditmaal een zuurdesembrood van quinoameel en een klein deel sojameel (mijn zuurdesem bevat boekweitmeel en sojameel). Als toevoeging verschillende zaden.

quinoa-zuurdesembrood

  • Ingrediënten
  • 350 g zuurdesem
  • 475 g quinoameel*
  • 100 g sojameel
  • 5 g xanthaangom*
  • 10 g zout
  • 15 g rietsuiker
  • 1 ei (ca. 50 g), licht los geklopt
  • 475 g water (24 °C)
  • 20 g sesamzaad
  • 15 g zonnebloempitten
  • 10 g lijnzaad, gebroken
  • 15 g pompoenpitten, om te bestrooien
  • roomboter om in te vetten

*waar koop ik deze producten?

Vet een broodvorm van 30x10cm licht in met roomboter.

Meng in een grote kom alle droge ingrediënten behalve de pompoenpitten en roer goed door elkaar. Voeg het water en het ei toe en mix met een elektrische mixer met deeghaken of standmixer het deeg 1 á 2 minuten goed door elkaar. Schep het deeg met een deegschraper af en toe om.

Stort het deeg in de vorm en strijk met de deegschraper of een mes de bovenkant glad. Druk het deeg goed in de vorm zonder grote luchtbellen in het deeg te laten zitten.

Besprenkel het deeg met een beetje water en snijd met een nat mes een inkeping over de gehele lengte van het deeg. Bestrooi de bovenant gelijkmatig met de pompoenpitten.

Doe de vorm in een plastic zak en sluit af. Zet 5 uur op kamertemperatuur (21 tot 24°C) weg om te laten rijzen.

Verwarm voor het einde van de rijstijd de oven voor op 230°C. Haal de vorm uit de plastic zak. Zet eerst een braadslede met kokend water onder in de oven en vervolgens de broodvorm in het midden. Bak het deeg 50 minuten. Haal na 10 minuten de braadslede uit de oven en verlaag de temperatuur naar 200°C. Haal het brood uit de oven, stort uit op een rooster en laat helemaal afkoelen.

One Reply to “Quinoa-zuurdesembrood”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*