Quinoa-tijgerbrood

Dit brood is echt heerlijk, het krokante ‘tijgerbrood’ laagje is echt een smaakmaker. Omdat er relatief veel boter aan het deeg is toegevoegd is de textuur erg zacht en blijft het brood ook lang goed. Ik gebruik quinoameel dat erg duur is, zeker nu het schaars en bijna niet meer te verkrijgen is. Omdat ik niet veel brood eet vind ik de hoge kosten van dit brood geen probleem. Ik snij het brood alvorens ik een deel invries. Als ik brood wil eten haal ik ’s ochtends een paar boterhammen uit de vriezer en eet ze in de middag als lunch.
Je kunt quinoameel vervangen door de goedkopere boekweitmeel, hoewel de smaak dan heel anders is.

quinoa-tijgerbrood

  • Ingrediënten
  • 750 g quinoameel*
  • 15 g instant gist
  • 10 g zout
  • 8 g xanthaangom*
  • 750 g lauwwarm water
  • 70 g zachte roomboter, plus extra om vorm in te vetten
  • 1 ei (ca. 50 g)
  • tijgerboodlaag
  • 75 g rijstemeel
  • 65 g water
  • 2 g instant gist
  • 2 g rietsuiker
  • 2 g zout
  • 4 g zonnebloemolie

*waar koop ik deze producten?

  1. Maak eerst het deeg voor de tijgerbroodlaag. Meng alle ingrediënten in een plastic kom goed door elkaar tot een dik papje en laat afgedekt 50 minuten rijzen.
  2. Meng na die 50 minuten in een andere grote kom de meel, gist, xanthaangom en het zout en roer goed door. Schenk het water erbij en mix met een elektrische mixer met deeghaken (of gebruik een standmixer) het water door de meel, opdat ze al het vocht heeft opgenomen. Schep een paar keer met een deegschraper het deeg om. Doe de roomboter en het ei erbij en mix nog een aantal minuten tot alles goed gemengd is. Ook nu een aantal keer het deeg omscheppen.
  3. Vet een broodvorm van 30x10cm licht in met roomboter en stort het deeg in de vorm. Druk met de schraper het deeg goed in de vorm en zorg dat er geen luchtbellen in het deeg achterblijven. Strijk de bovenkant glad met een mes.
  4. Roer het papje van de tijgerbroodlaag door en smeer gelijkmatig op de bovenkant van het andere deeg. Hoe beter je dit doet, hoe mooier het resultaat. Ik verdeel het deeg eerst met de bolle kant van een lepel en strijk het vervolgens na met een siliconen kwastje. Zet afgedekt op een warme plek. Let op, het deeg rijst boven de vorm uit dus zorg dat je iets hebt dat hoog genoeg is om de vorm mee af te dekken. Ik zet er een tweede broodvorm ondersteboven op en doe daar vervolgens een plastic zak over. Laat een uurtje rijzen tot het volume bijna is verdubbeld.
  5. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Zet de broodvorm in het midden van de oven en bak 55 minuten goudbruin. Los het brood voorzichtig uit de vorm en laat helemaal afkoelen op een rooster. En geniet!

quinoa-tijgerbrood_2

6 Replies to “Quinoa-tijgerbrood”

  1. Ziet er lekker uit!! Bedoel je met instantgist gistpoeder of een blokje gist?
    Ik kan het ook zonder tijgerlaagje maken, toch?

    • Beste Mariska,

      Er bestaat instant gist(droge gist) en verse gist. De instant gist wordt verkocht in elke supermarkt en zit meestal in zakjes. Deze gist gebruik ik om het brood mee te bakken. De verse gist wordt in blokvorm verkocht maar is moeilijk verkrijgbaar en gevoelig voor bederf.
      Uiteraard is het quinoabrood ook zonder tijgerlaagje te maken.

  2. ik heb geen quinoa meel in huis ipv quinoa meel hoe zou sorghum meel zijn ,enige ervaring met dit meel .

    • Beste Margreet,
      Helaas heb ik geen ervaring met sorghum meel, dus kan je geen nuttig advies geven. Wellicht een meelsoort dat ik eens moet proberen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*