Naan gemaakt van boekweitmeel

Dat heerlijke platte brood (gemaakt van tarwebloem) dat je bij de Indiase maaltijd krijgt. Vaak met toevoegingen van kruiden, specerijen of zelfs lamsvlees. Naan wordt traditioneel gebakken in een tandoor (klei-oven) die enorme hitte afgeeft. Ik bereid het brood onder de hete gril.
Met een glutenvrij dieet eet ik dus geen naan meer in Indiase restaurants. Maar thuis maak ik het maar al te graag. De naan maak ik van boekweitmeel en maïsmeel en is zeer eenvoudig te maken. Verras jouw gasten met dit heerlijk smaakvolle brood naast de Indiase curry’s.

  • Ingrediëntennaan
  • 100 g boekweitmeel
  • 100 g maïsmeel
  • 5 g instant gist
  • 6 g psylliumhusk/ vlozaadvezels*
  • 5 g suiker
  • 4 g zout
  • 160 g water, verwarmd (handwarm)
  • 1 eiwit
  • ghee, licht verwarmd opdat het vloeibaar is
  • 2 el nigellazaad**

*waar koop ik dit product?naan3

  1. Meng alle droge ingrediënten in een kom door elkaar. Verwarm het water en voeg dit samen met het eiwit toe aan het meelmengsel. Gebruik een handmixer met deeghakken om het deeg te kneden. Kneed ongeveer een minuut en spatel halverwege het deeg een keer om. Laat het deeg in de kom, afgedekt met een theedoek, drie kwartier rusten.
  2. Verhit de gril voor en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Verdeel het deeg in 8 stukken van ca. 50 g en rol er balletjes van. Strooi wat boekweitmeel op een werkvlak en rol de balletjes uit tot een diameter van ca. 12cm. Ik snijd vervolgens de randen bij zodat er een mooie ronde vorm van 11cm in diameter ontstaat. Leg het deegrondje op de met bakpapier beklede bakplaat. Doe op deze manier ook de andere deegballetjes.
    naan4 naan2
  4. Zet de bakplaat onder de gril en bak het deeg in ongeveer 6 minuten gaar. Draai de broodjes halverwege om als de bovenkant ietwat bruin is gekleurd. De broodjes zwellen op tijdens het bakken. Bak ze overigens niet te lang anders worden het crackers i.p.v. broodjes. Als ze mooi bruin zijn haal je ze uit de oven en bestrijk je ze met vloeibare ghee. Strooi er het nigellazaad over en wikkel ze in een schone theedoek. Houd ze hierin warm en bak de rest van het deeg. Serveer het brood warm. Je kunt de broodjes in aluminiumfolie bewaren en in de oven of broodrooster even opwarmen, maar vers uit de oven zijn ze het lekkerst.

**Nigellazaad, ook wel zwarte komijn of uienzaad genoemd, zijn zaadjes van de nigelle bloem. Deze kunnen ook vervangen worden door sesamzaad, komijnzaad, of andere specerijen. Nigellazaad is te koop bij de toko. 

One Reply to “Naan gemaakt van boekweitmeel”

  1. Hallo Sierk,
    Hartelijk dank voor jullie goede tips en adviezen over voeding vrij van gluten.
    Ondanks dat ik geen gluten allergie heb, heb ik de hoop minder last te krijgen van darmen en opgeblazen gevoel na het eten. Ik ben sindsdien gestopt met het drinken van bier, het eten van roggebrood en
    allerlei soorten spelt pasta waarvan ik dacht dat ze gluten vrij waren.
    De fine tuning vergt wel wat tijd maar deze site gaat daar zeker bij helpen 🙂
    Groeten aan je vriendin & keep up the good work

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*